Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse Europarlementariërs kampioen samenwerken én soleren

Nederlandse Europarlementariërs kampioen samenwerken én soleren

BRUSSEL (ANP) - Zowel de Europarlementariër die het vaakst samenwerkt met andere partijen als het lid dat het vaakst zijn eigen lijn trekt, komt uit Nederland. CDA'er Esther de Lange en ex-FVD'er Dorien Rookmaker blinken elk op een andere manier uit, schrijft het Europese nieuwsplatform Politico na onderzoek.

Deze lichting Europarlementariërs is precies halverwege haar ambtstermijn, die medio 2024 afloopt. Veteraan De Lange onderscheidt zich tot dusver door haar weinig eenkennige opstelling, aldus Politico. Het kopstuk van de christendemocratische EVP werkte 814 keer samen met leden van andere fracties, zoals de sociaaldemocraten en de liberalen, om Europese wetgeving gewijzigd te krijgen. Dat is veel vaker dan welke collega dan ook.

In de Nederlandse rangen is ook de meest dissidente Europarlementariër te vinden, concludeert Politico. Dorien Rookmaker stemde het vaakst van alle 705 leden niet mee met de rest van haar fractie, in haar geval de rechtse ECR. Ze koos in bijna de helft van de stemmingen haar eigen weg. Ook PVV'er Marcel de Graaff en Rookmakers voormalige FVD-kompaan Rob Roos, nu JA21, scoren hoog.

De Graaff valt ook op een andere manier op. Hij is volgens het nieuwsplatform een van de Europarlementariërs die het vaakst stemmingen verliezen.

Meer uit Politiek

Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

2 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

3 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

7 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

21 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

1 dag geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 dag geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 dag geleden