Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlandse en Thaise zaak hebben gedeeltelijke overlap'

'Nederlandse en Thaise zaak hebben gedeeltelijke overlap'

DEN HAAG (ANP) - De strafzaak waarin de Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven in Thailand is veroordeeld, heeft een gedeeltelijke overlap met de strafzaak in Nederland waarin hij de hoofdverdachte is. Volgens zijn advocaat Gerard Spong heeft dat te maken met een deal die eerder tussen de Nederlandse en Thaise autoriteiten is gesloten.

"Het Openbaar Ministerie verzond allerlei rechtshulpverzoeken naar Bangkok maar kreeg niet snel genoeg antwoord. Toen hebben ze een brandbrief gestuurd met het verzoek in Thailand een zaak tegen hem te openen."

In de deal die daarna werd gesloten, kwamen de twee landen volgens Spong overeen dat het Nederlandse OM de witwaszaak zou doen "voor zover die voornamelijk in Europa had plaatsgevonden en het Thaise OM voor zover die in Thailand plaatshad". Van Laarhoven had in het Zuidoost-Aziatische land vastgoed gekocht.

Gedoogbeleid

Spong benadrukt dat Van Laarhoven het geld voor die aankopen in Nederland had verdiend. "In Thailand kennen ze het gedoogbeleid niet, daar willen ze niets van weten. Daar zit de overlap tussen de twee zaken."

Spong moest tijdens de strafzaak in 2015 zelfs aan de Thaise rechter uitleggen wat het gedoogbeleid inhoudt. "In Nederland worden de opbrengsten van coffeeshops juist niet als witwassen aangemerkt. Sterker, de Belastingdienst profiteert er flink van mee", zei hij toen.

Dagvaarding

Van Laarhoven krijgt naar verwachting donderdag bij aankomst de dagvaarding voor de Nederlandse zaak. "De Nederlandse officier van justitie heeft veel moeite gedaan om hem in zijn Thaise cel een dagvaarding te overhandigen, maar dat is niet gelukt. Die dagvaarding krijgt hij vandaag, dan gaat de strafzaak hier tegen hem lopen. We gaan alle rechtsmiddelen inzetten om te voorkomen dat hij in voorlopige hechtenis wordt geplaatst."

Van Laarhoven wordt hier verdacht van witwassen, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie.

Meer uit Binnenland

Strafeisen verwacht in strafzaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.

3 uur geleden
Strafproces Marengo nadert einde met laatste woord kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.

3 uur geleden
Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

UTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

3 uur geleden
Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

3 uur geleden
A10 bij Amsterdam weer dicht vanwege verbouwing station Zuid

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

3 uur geleden
RIVM komt met studie naar gezondheidsrisico's door uitstoot Tata

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdag een onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel. Het instituut heeft de studie verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie wil inzichtelijk hebben in hoeverre inwoners van de IJmond worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die van het grote staalbedrijf komen en welke gevolgen dat heeft.

3 uur geleden
Brand in loods van afvalverwerker in Rotterdam laait weer op

ROTTERDAM (ANP) - De brand die donderdagochtend in een loods van een afvalverwerker in Rotterdam uitbrak, laaide na eerdere bluswerkzaamheden toch weer op. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had donderdagmiddag rond 16.15 uur nog gemeld dat de brand onder controle was. In de loop van de avond brak het vuur opnieuw uit, "in een grote stapel afval net voor de verbrandingsoven", vertelt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

3 uur geleden