Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse en Australische klacht bij ICAO tegen Rusland om MH17

Nederlandse en Australische klacht bij ICAO tegen Rusland om MH17

DEN HAAG (ANP) - Nederland en Australië stappen naar de burgerluchtvaartorganisatie ICAO, onder meer om een schadevergoeding van Rusland te eisen vanwege MH17. De landen hebben maandag een klacht ingediend tegen Rusland, melden minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers.

"Het kabinet blijf alles op alles zetten om Rusland ter verantwoording te roepen voor het neerhalen van vlucht MH17 en de instandhouding van de internationale rechtsorde", zegt Hoekstra in een verklaring bij deze stap. De klacht kan onder meer resulteren in een schadevergoeding voor de Nederlandse staat. De Algemene Rekenkamer is gevraagd te berekenen hoeveel schade de overheid geleden heeft.

Het besluit om naar de ICAO te stappen heeft volgens het kabinet niets te maken met de Russische invasie in Oekraïne. De aanleiding was volgens de minister het Russische besluit om anderhalf jaar geleden de onderhandelingen met Nederland en Australië te staken, nadat de landen Rusland aansprakelijk hadden gesteld. "De samenloop met de oorlog springt natuurlijk in het oog", aldus Hoekstra. "Tegelijkertijd hebben we gezegd: we gaan deze deze procedure niet vertragen maar ook niet versnellen vanwege de oorlog."

Verdrag van Chicago

De zogenoemde ICAO-raad kan uitspraken doen aan de hand van het Verdrag van Chicago. "Daarin is onomwonden vastgelegd dat alle aangesloten lidstaten de veiligheid van de burgerluchtvaart moeten waarborgen, en deze niet in gevaar moeten brengen met wapens", zegt Harbers.

"En dat is natuurlijk precies wat er wel is gebeurd", zegt Hoekstra. "We weten dat met een Buk van het Russische leger MH17 uit de lucht is geschoten." Uiteindelijk kan het ICAO oordelen dat Rusland verantwoordelijk is voor de ramp. "En dat is buitengewoon wezenlijk omdat daarmee de schuldvraag komt vast te staan. Dat heel erg belangrijk is om ook recht te doen aan nabestaanden", aldus Hoekstra.

Er lopen meer klachtenprocedures en rechtszaken. Volgens het kabinet zijn dat allemaal aparte trajecten die naast elkaar gevoerd kunnen worden. Harbers benadrukt dat de procedure bij de ICAO lang zal duren. "Hier gaan wel echt jaren overheen."

Meer uit Binnenland

NPO zet met nieuwe Journalistieke Code in op meer transparantie

HILVERSUM (ANP) - De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden.

37 minuten geleden
Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

DEN HAAG (ANP) - Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

4 uur geleden
Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

8 uur geleden
Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

11 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

15 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

19 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

21 uur geleden