Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse economie vol geraakt door coronacrisis

Nederlandse economie vol geraakt door coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal hard getroffen door de coronacrisis. Het bruto binnenlands product daalde in die periode van drie maanden met 8,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening. Een dergelijke krimp is volgens het statistiekbureau niet eerder gemeten.

De krimp is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gedaalde consumptie door huishoudens. Verder namen ook de investeringen en de invoer en export sterk af. De krimp in Nederland was wel kleiner dan gemiddeld in de eurozone en in de ons omringende landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. "Maar ongekend, of duizend synoniemen voor dat woord", aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Van Mulligen constateert wel dat er inmiddels wat kleine lichtpuntjes aan te wijzen zijn. Zo ging het in het loop van het kwartaal sectoren wat beter dan in het begin. "Maar corona is er nog steeds, dus de problemen zijn nog niet voorbij", zo waarschuwde hij. Hij stipte in een toelichting onder meer de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt aan, met de grote banenkrimp en de toename van het aantal werklozen.

De kwartaalcijfers economische groei zijn vanaf 1987 beschikbaar en de grootste kwartaal-op-kwartaaldaling tot nu was de 3,6 procent in het eerste kwartaal van 2009 ten tijde van de financiële crisis. Volgens de huidige eerste berekening was de economie overigens 9,3 procent kleiner dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De grootste krimp jaar op jaar tot nu toe was de 4,6 procent in het tweede kwartaal van 2009.

De door corona getroffen bedrijfstakken maakten een ongekende krimp door, constateerde het CBS, en dan vooral de handel en de horeca. Maar ook het beeld van de luchtvaart en luchtvaartdiensten was gitzwart, aldus de economen. Verder valt de grote krimp van de zorg op, omdat door de coronacrisis per saldo minder gezondheids- en zorgdiensten werden geleverd omdat veel afspraken werden geannuleerd. In de zakelijke dienstverlening kreeg de uitzend- en reisbranche harde klappen. Verschillende bedrijfstakken, zoals cultuur en recreatie en sport, werden grotendeels stilgezet.

In het eerste kwartaal van het jaar kromp de economie met 1,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Die verslagperiode werd slechts gedeeltelijk beïnvloed door de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Heinen blij dat VS betrokken blijven bij IMF en Wereldbank

WASHINGTON (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) vindt het heel positief dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Scott Bessent heeft uitgesproken dat de Verenigde Staten betrokken blijven bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Eerder dreigden de VS daar nog uit te stappen.

14 uur geleden
Klaas Knot klapte ook mee bij staande ovatie voor Fed-baas Powell

WASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.

17 uur geleden
China ontkent handelsgesprekken met VS, ondanks beweringen Trump

BEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."

18 uur geleden
Beleidsmakers opgelucht dat VS bij IMF en Wereldbank blijven

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.

19 uur geleden
Bloomberg: bedrijf Musk wil 20 miljard ophalen bij investeerders

SAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

20 uur geleden
Regering-Trump heft bureau voor klimaatonderhandelingen op

WASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.

22 uur geleden
Bloomberg: applaus bij IMF na vurig pleidooi van Fed-baas Powell

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiën van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.

23 uur geleden