Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlandse economie krimpt dit jaar met 8 procent'

'Nederlandse economie krimpt dit jaar met 8 procent'

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe raming. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent. Voor de wereldeconomie rekent ING in 2020 op 2 procent krimp. De eurozone moet het doen met een neergang van 5 procent dit jaar, aldus de economen van de bank.

Van de lange lijst landen en economische machtsblokken die ING benoemt, wordt de open Nederlandse economie relatief hard geraakt. Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil, aldus de kenners. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen.

In ING’s basisscenario waarin het virus snel onder controle komt, duurt het zeker tot eind dit jaar voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun 'normale niveau’. Daarbij schat ING dat het dieptepunt qua economische activiteit in april en mei ligt. Sommige gevolgen, zoals een sterke stijging van de werkloosheid, zullen later opspelen.

Opleving in 2021

Ook andere Europese landen zullen het dit jaar moeten doen met krimp, maar de impact van de crisis op bijvoorbeeld België (min 4,5 procent), Duitsland (min 4,2 procent) en Frankrijk (min 4,5 procent) is relatief gezien minder. De Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, zal dit jaar naar verwachting te maken krijgen met 7 procent krimp. China, de grootste economie van Azië, zal zijn groei zien terugvallen tot 4 procent.

Na de krimp in 2020 volgt volgens de ramingen van ING een opleving in 2021. Als het herstel tegen die tijd is ingezet en het virus onder controle is, zal Nederland een groei van dik 8 procent tegemoet kunnen zien. Ook dat percentage ligt veel hoger dan in andere landen of regio's.

ABN AMRO sprak eind maart de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen door de coronacrisis. In 2021 groeit de economie waarschijnlijk weer, met 2,5 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met een aantal scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en is er volgend jaar weer groei. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent, zei het CPB. Dan is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

Meer uit Financieel

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

1 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

1 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

2 uur geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

3 uur geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

4 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

4 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

5 uur geleden