Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlandse economie krimpt dit jaar met 8 procent'

'Nederlandse economie krimpt dit jaar met 8 procent'

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe raming. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent. Voor de wereldeconomie rekent ING in 2020 op 2 procent krimp. De eurozone moet het doen met een neergang van 5 procent dit jaar, aldus de economen van de bank.

Van de lange lijst landen en economische machtsblokken die ING benoemt, wordt de open Nederlandse economie relatief hard geraakt. Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil, aldus de kenners. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen.

In ING’s basisscenario waarin het virus snel onder controle komt, duurt het zeker tot eind dit jaar voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun 'normale niveau’. Daarbij schat ING dat het dieptepunt qua economische activiteit in april en mei ligt. Sommige gevolgen, zoals een sterke stijging van de werkloosheid, zullen later opspelen.

Opleving in 2021

Ook andere Europese landen zullen het dit jaar moeten doen met krimp, maar de impact van de crisis op bijvoorbeeld België (min 4,5 procent), Duitsland (min 4,2 procent) en Frankrijk (min 4,5 procent) is relatief gezien minder. De Verenigde Staten, de grootste economie van de wereld, zal dit jaar naar verwachting te maken krijgen met 7 procent krimp. China, de grootste economie van Azië, zal zijn groei zien terugvallen tot 4 procent.

Na de krimp in 2020 volgt volgens de ramingen van ING een opleving in 2021. Als het herstel tegen die tijd is ingezet en het virus onder controle is, zal Nederland een groei van dik 8 procent tegemoet kunnen zien. Ook dat percentage ligt veel hoger dan in andere landen of regio's.

ABN AMRO sprak eind maart de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen door de coronacrisis. In 2021 groeit de economie waarschijnlijk weer, met 2,5 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met een aantal scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en is er volgend jaar weer groei. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent, zei het CPB. Dan is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

Meer uit Financieel

Achmea ziet flink meer juridische conflicten rond huurwoningen

TILBURG (ANP) - Huurders en vooral particuliere verhuurders hebben sinds begin vorig jaar steeds meer juridische conflicten over het beëindigen van de huurovereenkomst, stelt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) vast. Volgens de grote rechtshulpverlener kwamen er in de eerste helft van vorig jaar en van dit jaar ongeveer 2700 meldingen binnen over geschillen, een toename van bijna 30 procent ten opzichte van eerdere jaren.

53 minuten geleden
Koers Citigroup op Wall Street naar hoogste niveau sinds 2008

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoers van de grote Amerikaanse bank Citigroup is dinsdag gestegen naar het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Beleggers op Wall Street reageerden enthousiast op de aankondiging dat de bank komende maanden voor minstens 4 miljard dollar aan aandelen gaat inkopen. Het aandeel won bijna 4 procent en was voor het eerst in jaren weer meer dan 90 dollar waard.

2 uur geleden
Renault verlaagt winstverwachting en stelt interim-topman aan

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Renault heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld en financieel directeur Duncan Minto benoemd tot interim-topman. Het Franse autoconcern kampt met een matige vraag in Europa, toenemende handelsspanningen en stevige concurrentie van Chinese fabrikanten als BYD. Onlangs vertrok ook nog onverwacht de topman.

2 uur geleden
Maatschappelijke organisaties klagen over gerichte advertenties X

BRUSSEL (ANP/RTR) - Negen maatschappelijke organisaties hebben klachten ingediend bij Europese en Franse toezichthouders over het socialemediaplatform X van Elon Musk. Ze stellen dat X gebruikersgegevens inzet voor gerichte advertenties, wat mogelijk in strijd is met de Europese technologieregels.

2 uur geleden
Bevoorrading Jumbo's gaat door ondanks staking uitzendkrachten

VEGHEL (ANP) - De staking van uitzendkrachten bij distributiecentra breidt zich uit. Inmiddels wordt er niet meer alleen gestaakt bij distributiecentra van Albert Heijn, maar ook bij locaties van Jumbo. Die laatste keten zegt dat de bevoorradingen van winkels en voor onlinebestellingen wel gewoon doorgaan.

3 uur geleden
Indonesië stemt in met Amerikaanse importheffing van 19 procent

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten gaan een importtarief van 19 procent heffen op goederen uit Indonesië, terwijl Amerikaanse export naar het Zuidoost-Aziatische land onbelast blijft. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump staat dat in een nieuwe handelsdeal met Indonesië.

4 uur geleden
Veldkamp: na Slowakije zal Malta instemmen met nieuwe sancties

BRUSSEL (ANP) - In een ultieme poging Slowakije over te halen alsnog in te stemmen met het achttiende sanctiepakket tegen Rusland, heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een brief gestuurd aan de Slowaakse premier Robert Fico. Als Slowakije akkoord gaat met het sanctiepakket, zal Malta ook overstag gaan. Dat verwacht demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken), zei hij na afloop van een vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

5 uur geleden