Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlandse economie gaat voelen dat de import uit China daalt’

'Nederlandse economie gaat voelen dat de import uit China daalt’

DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland gaat merken dat het nieuwe coronavirus de Chinese economie schade toebrengt. Dat verwacht econoom Marjolijn Jaarsma van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland verdient naar schatting 8 miljard euro per jaar aan goederen die uit China komen.

Nederland importeert steeds meer producten uit China. In 2018 kwam ruim 39 miljard euro goederen daarvandaan, blijkt uit CBS-cijfers. Dat is ruim de helft meer dan tien jaar geleden. In de eerste negen maanden van 2019 groeide de import verder door. De cijfers over het hele jaar zijn nog niet bekend.

Twee derde van de goederen uit China wordt doorverhandeld naar andere landen. Dat gaat bijvoorbeeld om smartphones die de Rotterdamse haven binnenkomen, daar worden verpakt en vervolgens naar Frankrijk worden verscheept. De Nederlandse economie hield in 2018 naar schatting 3,6 miljard euro over aan dit type handel.

Chinese onderdelen

Hoewel een kleiner deel van Chinese import wordt gebruikt in producten die in Nederland in elkaar worden gezet, levert dit meer op. Denk bijvoorbeeld aan schroefjes of ledlampjes uit China die worden gebruikt om hier een landbouwmachine in elkaar te zetten, die vervolgens wordt verkocht in Duitsland. In 2018 leverde de export waarin Chinese materialen waren verwerkt de economie ongeveer 4,9 miljard euro op. "Vooral bedrijven in de verwerkende industrie en high-tech verdienen op deze manier aan producten waar Chinese onderdelen in zitten", aldus Jaarsma.

Het valt op dit moment volgens Jaarsma moeilijk te zeggen hoe groot de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus voor Nederland zullen zijn. "Maar we gaan het merken als de export deels stil komt te liggen." Wuhan, de stad waar het nieuwe coronavirus uitbrak, is grotendeels afgesloten van de buitenwereld. De provincie waar de stad in ligt, heeft de vakantie rond het Chinees Nieuwjaar verlengd tot 13 februari. Ook in andere delen van China heeft de overheid reizigers en bedrijven beperkingen opgelegd.

Meer uit Financieel

Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

1 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

3 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

3 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

5 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

6 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

6 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

6 uur geleden