
Nederlandse chipsector wil 420 miljoen euro subsidie van overheid
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse chipsector wil komende zeven jaar 420 miljoen euro subsidie van de overheid krijgen, meldt ChipNL. Dat is een consortium van 64 bedrijven en organisaties bestaande uit grote beursgenoteerde bedrijven als ASML, NXP en ASMI, start-ups, mkb'ers en toeleveranciers. De sector heeft hierover een programma gestuurd naar minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts.
De subsidie moet deel uitmaken van de 735 miljoen euro die de halfgeleiderindustrie komende zeven jaar wil investeren in innovaties. De investeringen zijn onder andere bedoeld voor het verbeteren van ontwerpmethodes voor chips en machines die de productiviteit van de machines vergroten. Ook gaat het om innovaties in duurzame productiemethoden en productiemethoden om chips met meer precisie en snelheid te fabriceren.
Met de investeringen wil de chipsector de positie van Nederland in de halfgeleiderindustrie versterken. "Ondanks de historisch sterke positie van Nederland, is onze huidige concurrentiepositie fragiel en wordt deze bedreigd door internationale krachten en technologische disruptie", schrijft ChipNL. Het consortium wijst erop dat de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en Taiwan de afgelopen jaren tot enkele honderden miljarden dollars aan investeringen hebben aangekondigd.
Loonkosten
Het grootste deel van de investeringen gaat naar loonkosten (510 miljoen euro). Ook gaat een deel van het geld naar apparatuur en andere materialen.
Grote chipbedrijven hebben eerder subsidie van de overheid gekregen. Het overheidsgeld is vooral voor de kleinere bedrijven in het consortium belangrijk omdat het kabinet deze zomer met het Nationaal Groeifonds is gestopt, stelt Naomie Verstraeten, programmamanager bij Brainport Development, namens ChipNL.
Overlegplatform
Woensdag werd ook bekend dat Beljaarts een structureel overlegplatform is gestart met andere kabinetsleden en de halfgeleiderindustrie, Semicon Board NL. De partijen willen bespreken welke opgaven, ambities en investeringen tot 2035 nodig zijn zodat Nederland zijn concurrentiepositie in de halfgeleidersector houdt.
Het verzoek van de chipsector komt in dezelfde week als de opmars van DeepSeek, een Chinese chatbot die minstens even goed zou zijn als bijvoorbeeld ChatGPT, maar minder geld nodig heeft. China lijkt daarmee een inhaalslag te hebben gemaakt op AI-gebied, ondanks de maatregelen van Nederland en de VS om de nieuwste chiptechnologieƫn uit Chinese handen te houden.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
47 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
3 uur geleden