
Nederlandse chipsector wil 420 miljoen euro subsidie van overheid
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse chipsector wil komende zeven jaar 420 miljoen euro subsidie van de overheid krijgen, meldt ChipNL. Dat is een consortium van 64 bedrijven en organisaties bestaande uit grote beursgenoteerde bedrijven als ASML, NXP en ASMI, start-ups, mkb'ers en toeleveranciers. De sector heeft hierover een programma gestuurd naar minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts.
De subsidie moet deel uitmaken van de 735 miljoen euro die de halfgeleiderindustrie komende zeven jaar wil investeren in innovaties. De investeringen zijn onder andere bedoeld voor het verbeteren van ontwerpmethodes voor chips en machines die de productiviteit van de machines vergroten. Ook gaat het om innovaties in duurzame productiemethoden en productiemethoden om chips met meer precisie en snelheid te fabriceren.
Met de investeringen wil de chipsector de positie van Nederland in de halfgeleiderindustrie versterken. "Ondanks de historisch sterke positie van Nederland, is onze huidige concurrentiepositie fragiel en wordt deze bedreigd door internationale krachten en technologische disruptie", schrijft ChipNL. Het consortium wijst erop dat de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en Taiwan de afgelopen jaren tot enkele honderden miljarden dollars aan investeringen hebben aangekondigd.
Loonkosten
Het grootste deel van de investeringen gaat naar loonkosten (510 miljoen euro). Ook gaat een deel van het geld naar apparatuur en andere materialen.
Grote chipbedrijven hebben eerder subsidie van de overheid gekregen. Het overheidsgeld is vooral voor de kleinere bedrijven in het consortium belangrijk omdat het kabinet deze zomer met het Nationaal Groeifonds is gestopt, stelt Naomie Verstraeten, programmamanager bij Brainport Development, namens ChipNL.
Overlegplatform
Woensdag werd ook bekend dat Beljaarts een structureel overlegplatform is gestart met andere kabinetsleden en de halfgeleiderindustrie, Semicon Board NL. De partijen willen bespreken welke opgaven, ambities en investeringen tot 2035 nodig zijn zodat Nederland zijn concurrentiepositie in de halfgeleidersector houdt.
Het verzoek van de chipsector komt in dezelfde week als de opmars van DeepSeek, een Chinese chatbot die minstens even goed zou zijn als bijvoorbeeld ChatGPT, maar minder geld nodig heeft. China lijkt daarmee een inhaalslag te hebben gemaakt op AI-gebied, ondanks de maatregelen van Nederland en de VS om de nieuwste chiptechnologieën uit Chinese handen te houden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
29 minuten geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
1 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
3 uur geledenHAARLEM (ANP) - IKEA heeft een opvolger gevonden voor de eerder dit jaar overleden directeur van zijn Nederlandse tak. De Oostenrijker Walter Kadnar staat per 1 september aan het hoofd van IKEA Nederland, heeft de Zweedse woonwarenhuisketen donderdag bekendgemaakt.
3 uur geleden