Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse BV van Dos Santos moet Angola miljoenen teruggeven

Nederlandse BV van Dos Santos moet Angola miljoenen teruggeven

LUANDA (ANP) - Een Nederlands bedrijfje gelinkt aan Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de oud-president van Angola, moet een pakket aandelen ter waarde van honderden miljoenen dollars teruggeven aan het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol. Dat heeft een internationale arbitragecommissie geoordeeld. Sonangol beweert al geruime tijd dat de zakenvrouw die aandelen via corruptie in handen heeft gekregen.

De kwestie draait om een Nederlandse brievenbusfirma, Exem, die op naam stond van de vorig jaar overleden echtgenoot van Dos Santos. Die BV kreeg in 2006 via omstreden transacties een belang van 40 procent in een andere holding, waarvan Sonangol de overige 60 procent bezat. Indirect had dat bedrijf een belang in het Portugese oliebedrijf Galp waarvan de waarde door financieel persbureau Bloomberg wordt geschat op 422 miljoen euro.

Sonangol wilde al langer het belang van 40 procent terug en wordt daar nu in gesteund door de International Court of Arbitration. Die heeft onder leiding van het Nederlandse Arbitrage Instituut vastgesteld dat het doorsluizen van de aandelen naar Exem onwettig was, meldt Sonangol op zijn site. Daarmee zou de Angolese staat zijn benadeeld voor persoonlijk gewin. Exem beweert dat de uitspraak politiek gemotiveerd is en wil in beroep gaan.

De jacht van Sonangol op Dos Santos' brievenbusfirma maakt deel uit van een breder onderzoek naar corruptie in Angola. Die zou wijdverbreid zijn onder de voormalige president José Eduardo dos Santos, die van 1979 tot 2017 het land regeerde. De Angolese autoriteiten stelden eerder dat dochter Isabel, die bekend staat als de rijkste vrouw van Afrika, omgerekend 2 miljard euro heeft vergaard door verduistering, corruptie en vriendjespolitiek.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

40 minuten geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

3 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

5 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

6 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

8 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

9 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden