Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse bisschoppen mogen eindelijk naar de paus

Nederlandse bisschoppen mogen eindelijk naar de paus

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse bisschoppen mogen in november van dit jaar eindelijk op bezoek bij de paus. Alle bisschoppen uit één kerkprovincie moeten elke vijf jaar een bezoek brengen aan het Vaticaan, maar de Nederlanders zijn er door allerlei omstandigheden, waaronder de coronapandemie, negen jaar niet geweest. De bisschoppen bespreken met paus Franciscus de situatie in de katholieke kerk in Nederland.

Het zogenoemde Ad Limina-bezoek is wereldwijd een eeuwenoude traditie. Hoofddoel van de reis is het bezoek aan de graven van de apostelen Petrus en Paulus in Rome. De bisschoppen blijven een kleine week in Rome en spreken dan tal van kerkbestuurders. In de Friezenkerk aan de voet van de Sint Pieter in Rome wordt een mis gehouden.

In januari van dit jaar werd het bezoek voor de tweede keer uitgesteld vanwege de coronacrisis. De bisschoppen vonden het toen niet verantwoord om als groep naar Rome te reizen en daar veel bezoeken af te leggen. Eerder zegde het Vaticaan het bezoek af. De bisschoppen waren in december 2013 voor het laatst in Rome en uitten toen hun zorgen over de leegloop van de kerk in Nederland tegen de paus.

Meer uit Binnenland

Eerste landelijke strooiactie aan het begin van het winterseizoen

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat heeft voor het eerst landelijk gestrooid. Alle snelwegen zijn in de nacht van woensdag op donderdag voorzien van een laagje zout, omdat er gladheid werd verwacht. Volgens een woordvoerster hebben de pekelwagens in totaal 35.000 kilometer gereden en is er 2,2 miljoen kilo zout gestrooid. Dat komt neer op "één theelepeltje per vierkante meter", zegt ze.

12 minuten geleden
Eerste lokale matige vorst winterseizoen gemeten in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - In Leeuwarden is donderdagochtend de eerste lokale matige vorst van het winterseizoen gemeten, meldt Weeronline. Het kwik zakte daar naar -5,4 graden. Er is sprake van matige vorst als de temperatuur minimaal -5,0 graden is. Vorig jaar gebeurde dit al op 19 november.

55 minuten geleden
Redacties leggen uur werk neer uit onvrede met cao-onderhandeling

DEN HAAG (ANP) - De redacties van onder andere NRC, de Volkskrant, Trouw, AD en Het Financieele Dagblad leggen donderdag van 11.00 uur tot 12.00 uur het werk neer uit onvrede met de lopende cao-onderhandelingen. Tijdens dat uur worden ook de websites van deze kranten niet bijgewerkt.

2 uur geleden
Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

6 uur geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

10 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

12 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

13 uur geleden