
Nederlandse bedrijven hebben 'fors' minder schuld
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven houden relatief gezien "fors" minder schuld aan, ziet het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse van Nederlandse bedrijfsschulden. Tussen 2006 en 2022 zijn Nederlandse bedrijven steeds meer gaan financieren met hun eigen vermogen in plaats van met een lening, met minder grote schuldposities als gevolg.
De zogeheten gemiddelde schuldratio, de schuld gedeeld door het balanstotaal van bedrijven, is van 50 procent in 2006 gedaald naar 40 procent in 2022. In diezelfde periode is de schuldratio in omliggende landen België, Duitsland en Frankrijk juist vrij gelijk gebleven. Daarbij komt dat bedrijven beter in staat zijn om de rentelasten te betalen door gestegen winsten.
Dat de gemiddelde schuldratio van het Nederlandse bedrijfsleven daalt is positief, maar een te lage schuldratio kan voor problemen zorgen. Schulden zijn namelijk essentieel om grote investeringen te financieren. Bedrijven zijn niet altijd in staat om zelf grote aankopen te doen, zoals nieuwe machines of gebouwen. Daar is in zulke gevallen een kredietverstrekker zoals een bank voor nodig.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Met het sluiten van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten komt er voorlopig een einde aan de onzekerheid voor bedrijven. Tegelijkertijd blijft een algemeen tarief van 15 procent op alle Europese producten een bijzonder pijnlijke maatregel voor ondernemers, reageert ondernemersorganisatie VNO-NCW.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Met de handelsdeal die de EU en de Verenigde Staten zondag overeenkwamen "lijken ergere scenario's vermeden te zijn, wat uitstekend nieuws is". Dat zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een eerste reactie.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz noemt het handelsakkoord dat zondag is gesloten tussen de Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen positief. Het akkoord voorkomt volgens hem een handelsoorlog en een zware klap voor de autosector.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse exportindustrie vindt de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie een "pijnlijk compromis". Dat zegt brancheorganisatie BGA. De Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spraken zondag af dat er een algemene Amerikaanse importheffing komt van 15 procent op de meeste goederen uit de EU, waaronder Duitse auto's.
6 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - Strategische producten, waaronder vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, bepaalde chemicaliën, chipapparatuur en sommige landbouwproducten, zijn vrijgesteld van de Amerikaanse importheffingen van 15 procent. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd op een persconferentie na haar handelsdeal met de Amerikaanse president Donald Trump. "We werken eraan om meer producten op deze lijst te krijgen."
6 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - De handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie brengt "stabiliteit". Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na handelsoverleg met de Amerikaanse president Donald Trump op zijn golfbaan in het Schotse Turnberry.
6 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een handelsakkoord bereikt met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De aankondiging komt minder dan een week voor de deadline van 1 augustus waarop de hogere tarieven van Trump van kracht zouden worden. Hiermee is een handelsoorlog afgewend die een zware klap had kunnen betekenen voor de wereldeconomie.
8 uur geleden