
Nederlandse banken zijn beperkt actief in Rusland en Oekraïne
AMSTERDAM (ANP) - Als de spanningen tussen Rusland en Oekraïne zouden escaleren, heeft dit waarschijnlijk weinig impact voor de Nederlandse grootbanken. Dat geldt ook als er bijvoorbeeld extra sancties zouden worden opgeworpen tegen Rusland. De banken zijn namelijk maar beperkt actief in beide landen, komt naar voren uit een belronde door het ANP.
ING, dat circa driehonderd mensen in Rusland aan het werk heeft en ongeveer honderd in Oekraïne, is het meest actief in de regio. De bank heeft voor bijna 5 miljard euro aan zakelijke kredieten verstrekt aan in Rusland gevestigde bedrijven, vertelt een woordvoerder. Hij verwijst daarbij naar het jaarverslag over 2020. De laatste keer dat de bank zijn 'blootstelling' aan Oekraïne meldde was bij de cijfers over het laatste kwartaal van 2019. Dat ging toen om 778 miljoen euro.
De zegsman stelt dat de activiteiten in Rusland en Oekraïne erg beperkt zijn als je het afzet tegen ING als geheel. Dit geldt ook als je ING zou vergelijken met buitenlandse banken als Raiffeisen, UniCredit en Société Générale, die onlangs door zakenkrant Financial Times werden genoemd in een lijstje met banken die relatief sterk aanwezig zijn in Rusland. Ook is het niet zo dat al het leningengeld voor Russische klanten bij ING ook daadwerkelijk naar Rusland is gegaan. Het kan ook dat een Russisch bedrijf bijvoorbeeld een fabriek in West-Europa wil bouwen. Dan kan de bank het geld ook uitlenen aan een dochteronderdeel in dat West-Europese land.
De andere twee Nederlandse grootbanken hebben nog minder banden met het gebied. ABN AMRO zegt dat de blootstelling "nihil" is. Hooguit in de vorm van bankgaranties zou er nog een link kunnen zijn, maar volgens een woordvoerder van de bank is dat heel beperkt. Rabobank benadrukt helemaal niet in Oekraïne actief te zijn. In Rusland doet Rabobank alleen zaken via dochteronderneming DLL. De laatste cijfers daarover dateren van 2020. Toen was er 34 miljoen euro met die activiteit gemoeid.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.
7 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Ammar al-Khudairy, de voorzitter van Saudi National Bank (SNB), heeft ontslag genomen. Volgens de Saudische bank, die grootaandeelhouder was van Credit Suisse, treedt de voorzitter om "persoonlijke redenen" af. Het vertrek van de voorzitter volgt ruim een week nadat hij met zijn opmerkingen over de noodlijdende Zwitserse bank een koersval van het aandeel veroorzaakte.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vakbonden FNV en CNV hakken maandagmiddag de knoop door of er opnieuw gestaakt gaat worden in het streekvervoer. "We zijn nog met alle partijen in gesprek, het kan nog alle kanten op", zegt een woordvoerder van FNV. "Straks maken wij de balans op", voegt een woordvoerder van CNV daar aan toe.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De banken en verzekeraars toonden maandag herstel op de Amsterdamse beurs. Vrijdag laaiden de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector nog op door een forse koersval van Deutsche Bank. Eerder zorgden het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse al voor onrust in de sector.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt "een vrij grote groep werknemers" hun baan. Scotch & Soda zal door de overname in "geselecteerde markten" actief blijven, waaronder Nederland.
2 uur geledenBEIJING (ANP) - China's economische herstel is zwakker dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de topman van de Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk. Volgens de baas van de grote vrachtvervoerder zijn consumenten in het Aziatische land nog erg voorzichtig ondanks dat ook China inmiddels is afgestapt van hele strenge coronamaatregelen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Pharming. De Leidse biotechnoloog heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt het bedrijf zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen. Pharming heeft een hoofdnotering in Amsterdam, maar in New York worden er ook speciale stukken verhandeld. Die werden vrijdag al ruwweg een derde meer waard.
3 uur geleden