Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse banken zijn beperkt actief in Rusland en Oekraïne

Nederlandse banken zijn beperkt actief in Rusland en Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - Als de spanningen tussen Rusland en Oekraïne zouden escaleren, heeft dit waarschijnlijk weinig impact voor de Nederlandse grootbanken. Dat geldt ook als er bijvoorbeeld extra sancties zouden worden opgeworpen tegen Rusland. De banken zijn namelijk maar beperkt actief in beide landen, komt naar voren uit een belronde door het ANP.

ING, dat circa driehonderd mensen in Rusland aan het werk heeft en ongeveer honderd in Oekraïne, is het meest actief in de regio. De bank heeft voor bijna 5 miljard euro aan zakelijke kredieten verstrekt aan in Rusland gevestigde bedrijven, vertelt een woordvoerder. Hij verwijst daarbij naar het jaarverslag over 2020. De laatste keer dat de bank zijn 'blootstelling' aan Oekraïne meldde was bij de cijfers over het laatste kwartaal van 2019. Dat ging toen om 778 miljoen euro.

De zegsman stelt dat de activiteiten in Rusland en Oekraïne erg beperkt zijn als je het afzet tegen ING als geheel. Dit geldt ook als je ING zou vergelijken met buitenlandse banken als Raiffeisen, UniCredit en Société Générale, die onlangs door zakenkrant Financial Times werden genoemd in een lijstje met banken die relatief sterk aanwezig zijn in Rusland. Ook is het niet zo dat al het leningengeld voor Russische klanten bij ING ook daadwerkelijk naar Rusland is gegaan. Het kan ook dat een Russisch bedrijf bijvoorbeeld een fabriek in West-Europa wil bouwen. Dan kan de bank het geld ook uitlenen aan een dochteronderdeel in dat West-Europese land.

De andere twee Nederlandse grootbanken hebben nog minder banden met het gebied. ABN AMRO zegt dat de blootstelling "nihil" is. Hooguit in de vorm van bankgaranties zou er nog een link kunnen zijn, maar volgens een woordvoerder van de bank is dat heel beperkt. Rabobank benadrukt helemaal niet in Oekraïne actief te zijn. In Rusland doet Rabobank alleen zaken via dochteronderneming DLL. De laatste cijfers daarover dateren van 2020. Toen was er 34 miljoen euro met die activiteit gemoeid.

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

12 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

12 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

13 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

13 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

15 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

16 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

18 uur geleden