Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse baantoppers present bij eerste Champions League

Nederlandse baantoppers present bij eerste Champions League

PALMA DE MALLORCA (ANP) - Met onder anderen Harrie Lavreysen en Kirsten Wild begint zaterdag op Mallorca een reeks wedstrijden voor baanwielrenners die de prestigieuze naam UCI Track Champions League heeft gekregen. Het moet een jaarlijkse competitie worden tussen toprijders die zes zaterdagavonden op rij tegen elkaar uitkomen. De coronamaatregelen verhinderen dat dit jaar, maar op de dagen dat er wel gereden wordt belooft Lavreysen spektakel. "Ik heb er zin in, ook al ligt de druk natuurlijk lager dan op de Spelen en de WK."

De wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines bleek voor de eerste editie niet beschikbaar. De nabij Parijs gelegen wielerpiste wordt momenteel gebruikt als vaccinatiecentrum. Het schema veranderde daardoor iets met nu, na de openingsavond in Palma de Mallorca, nog wedstrijden in het Litouwse Panevézys, Londen (twee dagen op rij) en Tel Aviv waar de competitie op 11 december eindigt.

Voor onder anderen Lavreysen en Jeffrey Hoogland komt de wedstrijdenreeks na een kort maar hevig seizoen waarin binnen drie maanden het baantoernooi op de Olympische Spelen, de EK en de WK werden afgewerkt. "Toch heb ik er nog veel zin in", zegt Lavreysen, anderhalve week geleden nog goed voor drie wereldtitels op de piste van Roubaix.

Vier onderdelen

Er wordt telkens gereden op vier onderdelen. De sprinters, met ook Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen op de deelnemerslijst, komen uit op de sprint en de keirin. Voor de duurrenners, onder wie Wild en Roy Eefting, staan de scratch (met 18 renners na 20 ronden sprinten om de zege) en de afvalkoers (eveneens 18 deelnemers, van wie om de twee ronden de laatste afvalt) op het programma. Er kunnen in totaal 72 renners deelnemen en na vijf wedstrijden wordt er een eindklassement opgemaakt.

Lavreysen is enthousiast over het format, dat tot meer spektakel moet leiden om tv-kijkers te binden. "Het is een heel ander soort toernooi dan een WK. We rijden op een avond drie sprintritten en twee keer een keirin." Op dat laatste onderdeel starten zes renners achter een derny. Wanneer die uit de baan is wordt er gesprint om de winst. "Op de sprint begin je met ritten met drie renners van wie alleen de winnaar doorgaat. Ook in de halve finales start je met drie waarna er twee renners in de finale uitkomen. De kans is veel groter dat Jeffrey en ik nu eens niet in de finale tegenover elkaar staan. Het zal niet zo voor de hand liggen als op een WK." De afgelopen drie WK's troffen beide Nederlanders elkaar in de sprintfinale, net als op de Spelen van Japan. Telkens won Lavreysen.

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

4 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

5 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden