
Nederlandse autoverkopen duiken weer onder niveau van vorig jaar
BUNNIK (ANP) - De afgelopen maand zijn in Nederland veel minder nieuwe auto's verkocht dan in juli vorig jaar. Dat is het gevolg van "broos economisch herstel", vertraagde leveringen door coronamaatregelen en het wereldwijde chiptekort. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging.
Afgelopen maand werden in Nederland bijna 27.000 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet en dat is ruim 22 procent minder dan in juli 2020. Het bestverkochte model was de elektrische KIA Niro met 1166 stuks.
Daarmee dook het totaal aantal verkochte auto's voor heel 2021 tot nu toe onder dat van 2020. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden bijna 190.000 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. Dat is 1,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Dramatisch
"Vorig jaar was ronduit dramatisch", zegt een woordvoerder van BOVAG. "We hadden verwacht dat het dit jaar een stuk beter zou gaan, maar we worden van alle kanten geconfronteerd met problemen." Volgens de zegsman wordt het grootste deel van de nieuwe auto's in Nederland zakelijk aangeschaft als leaseauto voor werknemers of voor ondernemers zelf. "Zij kijken nu de kat uit de boom. Dat is wat we bedoelen met broos economisch herstel." Daarbij speelt mee dat veel werknemers nog thuiswerken om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zij krijgen daardoor minder vaak een nieuwe leaseauto.
De autosector wordt al tijden geplaagd door het wereldwijde chiptekort. Fabrikanten kunnen daardoor veel minder voertuigen leveren dan ze hadden gepland.
Met de markt voor tweedehands auto's gaat het volgens BOVAG beter. Nooit eerder werden in de eerste zeven maanden van een jaar zoveel occasions verkocht door de vakhandel als dit jaar: ruim 800.000. Dat is bijna 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Sinds de virusuitbraak is de behoefte aan individuele vormen van vervoer bij consumenten groot, merkt de branche. Afgelopen maand werden daarbij de meeste tweedehands auto's verkocht van dit jaar, maar het aantal lag wel iets lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Toen was er volgens BOVAG sprake van een topmaand.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
38 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
46 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
2 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
3 uur geleden