Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse artsen in Verenigd Koninkrijk klaar om te vaccineren

Nederlandse artsen in Verenigd Koninkrijk klaar om te vaccineren

AMSTERDAM (ANP) - Verschillende Nederlandse artsen in het Verenigd Koninkrijk bereiden zich voor op een grootschalig vaccinatieprogramma tegen Covid-19. Toezichthouders keurden daar woensdag het vaccin van Pfizer en BioNTech goed. "In de loop van volgende week gaan we de eerste zorgmedewerkers vaccineren", zegt hoogleraar Marcel Levi, die in Londen de baas van zeven ziekenhuizen is.

Levi legt uit dat het vaccin wat ingewikkeld hanteerbaar is, "omdat het onder hele lage temperaturen wordt opgeslagen". Daarom gaat het vaccin eerst alleen naar ziekenhuizen. Hij verwacht begin komende week de eerste levering. "Eerst gaan we het zorgpersoneel vaccineren en daar zijn we al helemaal klaar voor."

Dat het zorgpersoneel voorrang krijgt, is deels uit praktische overweging omdat in eerste instantie alleen vanuit ziekenhuizen gevaccineerd wordt. Ouderen en kwetsbaren zijn als tweede aan de beurt, "maar dat heeft meer voeten in de aarde" volgens Levi. Die doelgroepen kunnen minder gemakkelijk naar een ziekenhuis komen.

De kinder-kno-arts Anne Schilder, verbonden aan het University College in Londen, ziet dat er logistiek al veel voorbereid is. "Ziekenhuizen zijn al erg betrokken geweest bij de vaccinatiestudies. Daardoor is er al een infrastructuur." Ook zijn de afgelopen maanden vaccinatiecentra ingericht.

Hoewel ziekenhuizen het vaccin eerst krijgen, ontving Marieke van Bussel, huisarts in het noordelijke Cumbria, vanochtend al informatie. "Wij staan als huisartsen klaar om het programma verder uit te rollen wanneer het beschikbaar is." Van Bussel vindt het goed dat zorgmedewerkers voorrang krijgen, "want als zij gevaccineerd zijn, kunnen zij een veilige zorg verlenen".

Meer uit Binnenland

Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

14 minuten geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

6 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

7 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

8 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

8 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

9 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

10 uur geleden