Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse artsen in Suriname: de rek is er hier echt uit

Nederlandse artsen in Suriname: de rek is er hier echt uit

PARAMARIBO (ANP) - De Nederlandse coronahulpverleners in Suriname treffen een land aan in volledige lockdown. In de uitgestorven straten van Paramaribo passeert slechts af en toe een auto of bromfiets van mensen die nog mogen reizen omdat ze als onmisbaar gelden. Ook in de buitenwijken van de hoofdstad is het ongekend rustig. Hier en daar wat spelende kinderen op de erven, maar vooral lege straten.

"Ik heb nog nooit zo snel door Paramaribo kunnen rijden. Het is echt rustig", constateert de in Suriname geboren ic-verpleegkundige Melvin Boerleider. Hij arriveerde vrijdag met artsen Jeroen Schouten, Hanna Kroon en twintig andere collega's uit Nederland om hun Surinaamse collega's te ondersteunen tijdens de derde coronagolf in het land.

Suriname kan de hulp goed gebruiken. Het land is in de greep van de zogeheten Manaus-variant van het virus, afkomstig uit buurland Brazilië. Er overleden afgelopen week 48 patiënten. Ondertussen groeit de vaccinatiebereidheid. De autoriteiten in het circa 600.000 inwoners tellende land hebben al ruim 108.000 doses toegediend.

Code zwart

Tropenarts Kroon hoefde niet lang na te denken toen ze de oproep zag om hulp te gaan bieden. "Ik kan echt niet in Nederland met mijn beentjes omhoog gaan zitten als het hier code zwart is", zegt Kroon. Ook Boerleider heeft niet lang nagedacht. "Ik moet mijn srananman (naam voor Surinamers) komen helpen."

Voor Schouten is het de tweede keer dat hij in Suriname is om zijn collega’s te helpen. Vorig jaar was hij er ook om bij te springen. Omdat hij de ziekenhuizen en de mensen kent kon hij zaterdag direct aan de slag met de inventarisatie van de hulpbehoefte.

Tekorten

"Het is duidelijk dat het tekort aan menskracht en ic-bedden nu de grootse bottleneck is. Daarom komt er vrijdag nog een groep van vijftien mensen om te helpen. Uiteindelijk willen we de komende tijd hier steeds met rond de 35 mensen aan de slag zijn. Ik verwacht dat we hier tussen de vier en zes weken zullen zijn, in ieder geval tot de vaccinaties goed op gang komen en de aantallen gaan dalen’’, aldus Schouten.

De artsen hebben al met eigen ogen gezien dat extra hulp welkom is. "We waren in het Sint Vincentius-ziekenhuis waar het heel druk was met de toeloop van patiënten. We zagen dat de anesthesioloog zowel de operatiekamer als de ic moest runnen. Hij deed dat al vier weken lang, inclusief de weekenden, weliswaar met hulp van collega’s, maar de rek is er echt uit. Daar gaan we dus de komende week bijspringen’", aldus Kroon en Boerleider.

Hoewel de hulp van de Nederlanders zeker voor verlichting zal zorgen, blijft Schouten realistisch. De grootste winst moet nu behaald worden uit het zo snel mogelijk opvoeren van het vaccinatietempo. ‘’Wat we nu doen is voor eventjes. Het is dempen, een doekje voor het bloeden. Wat echt gaat helpen is vaccineren, vaccineren en nog eens vaccineren."

Meer uit Binnenland

Telegraaf hoeft column over ex-advocaat Taghi niet te rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - De Telegraaf hoeft een column die misdaadjournalist John van den Heuvel vorige maand schreef niet te rectificeren, oordeelde de rechtbank Amsterdam dinsdag. Advocaat Vito Shukrula had dat geëist in een kort geding omdat Van den Heuvel volgens hem "feitelijk onjuiste, kwalijke en lasterlijke informatie" had gepubliceerd over hem. De rechtbank wees alle eisen van Shukrula af.

34 minuten geleden
Weer- en klimaatexperts EU: extreme hitte in groot deel Europa

BONN (ANP) - Terwijl Nederland zijn warmste 1 juli sinds het begin van de metingen beleeft, is het ook in veel andere Europese landen uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Uitschieters qua temperatuur worden gemeten in een groot gebied, van het Verenigd Koninkrijk tot aan Portugal en van de Balkan en Italië tot het westen van Duitsland, laten de Europese weer- en klimaatdiensten zien. Op veel plaatsen in Europa is het "ongebruikelijk" of zelfs "extreem" heet.

49 minuten geleden
Rechter verwerpt bezwaren KINK tegen toekennen FM-frequenties

ROTTERDAM (ANP) - Radiozender KINK heeft een procedure over de toekenning van de FM-frequenties verloren. De rechter in Rotterdam heeft alle bezwaren van de zender dinsdag verworpen.

1 uur geleden
Noord-Holland test drones voor afhandeling verkeersincidenten

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland zet vanaf volgende week drones in bij incidenten op de weg of het water. Het gaat om een proef waarbij onder meer wordt gekeken naar de voordelen, de kosten en de waarde van de drone-inzet voor navigatiediensten als Google Maps en TomTom.

1 uur geleden
Taakstraf Mohamed Ihattaren om mishandeling en poging bedreiging

UTRECHT (ANP) - Voetballer Mohamed Ihattaren (23) heeft een taakstraf van zestig uur gekregen voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin en voor een poging tot bedreiging. Het Openbaar Ministerie heeft de straf, die is opgelegd tijdens een hoorzitting op 19 mei, dinsdag naar buiten gebracht.

1 uur geleden
Afsluitdijk weer open voor verkeer na storing aan brug

DEN HAAG (ANP) - De Afsluitdijk is weer open voor verkeer. Na een storing aan de brug over de Stevinsluizen bij Den Oever was de snelweg enige tijd in beide richtingen dicht. Rijkswaterstaat meldt dat het verkeer nu in beide richtingen over de Zuidbrug wordt geleid.

1 uur geleden
Helmond: demonstranten komen mogelijk met zwaar vuurwerk

HELMOND (ANP) - Actievoerders die dinsdagavond in Helmond willen demonstreren rond de komst van minderjarige vluchtelingen gaan zich mogelijk "bewapenen met zwaar illegaal vuurwerk", meldt de gemeente. Daarom mag de politie tot 02.00 uur 's nachts mensen preventief fouilleren.

1 uur geleden