Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse artiesten gaan iconisch Duits muziekgebouw verlichten

Nederlandse artiesten gaan iconisch Duits muziekgebouw verlichten

HAMBURG/AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse kunstenaarsduo DRIFT krijgt een bijzondere rol bij de viering van het eerste lustrum van de nu al iconische Elbphilharmonie in Hamburg. Ze hebben een lichtkunstwerk ontworpen voor de gevel van het spraakmakende muziekgebouw. Met honderden drones wordt het tot leven gebracht op de tonen van het Concerto for Piano and Orchestra van Thomas Adès.

De viering van het vijfjarig bestaan van de Elbphilharmonie begint dinsdag met een galaconcert, terwijl er op 28 april een internationaal jubileumfestival wordt geopend met als titel Breaking Waves. Dan wordt ook drie keer het lichtwerk van DRIFT vertoond, het duo dat in 2007 door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta werd opgericht.

In samenwerking met het Museum für Kunst und Ambacht Hamburg (MK&G), dat nu al aandacht besteedt aan het tweetal, gaf de Elbphilharmonie DRIFT opdracht voor het kunstwerk. Eigenlijk zou het deze week al worden gepresenteerd, maar het werd uitgesteld vanwege de coronaregels.

Het muziekgebouw, dat bij de opening aandacht uit de hele wereld kreeg, heeft in de eerste vijf jaar 3,3 miljoen concertbezoekers getrokken naar bijna 3000 uitvoeringen. Het gebouw, met name het uitzichtsplatform op de achtste verdieping, kan ook worden bezocht zonder een concertkaartje te kopen. Circa 14,5 miljoen mensen uit tal van landen waaronder Nederland maakten daar al gebruik van.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie bij woning aan de Cortenbachsingel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Voor de tweede keer in korte tijd heeft er een explosie plaatsgevonden in de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam. Ook ditmaal ging het explosief af bij een woning, meldt de politie. Niemand raakte gewond.

23 minuten geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

4 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

5 uur geleden
Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag. Daar werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

5 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

7 uur geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

8 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

9 uur geleden