Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse Anglicanen: Elizabeth wordt zeker gemist

Nederlandse Anglicanen: Elizabeth wordt zeker gemist

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse tak van de Church of England laat weten dat Koningin Elizabeth II "zeker erg wordt gemist". Dat zegt dominee Ruan Crew, coördinator van de Church of England in Nederland.

"Ze was een erg stabiel figuur gedurende veel jaren, ook in ons bisdom. Haar persoonlijke geloof is ook een inspiratie voor heel veel mensen geweest, met name met haar kersttoespraken. In latere jaren heeft ze meer vrijheid genomen om deze persoonlijker te brengen. Het was bijzonder inspirerend voor christenen in onze kerk om dit te horen en te zien", aldus Crew.

Op de website van de Church of England komt een digitaal condoleanceregister. In Nederland zullen de diverse kerken die bij de Church of England horen de deuren openen.

Condoleances

De Holy Trinity Church in Utrecht, waar Crew predikant is, biedt mensen vrijdag tussen 10.00 uur en 20.00 uur de mogelijkheid om hun condoleances achter te laten. Zondag besteedt de kerk tijdens de dienst aandacht aan het overlijden van Elizabeth II met een gebed en door het zingen van het Britse volkslied. "Dan moeten mensen de tekst aanpassen van queen naar king", aldus Crew.

De Church of England zegt "diepbedroefd" te zijn vanwege het overlijden van Koningin Elizabeth II. Dat schrijft Robert Innes, bisschop van de kerk in Europa, in een verklaring van de kerk op de website.

Medeleven

De bisschop heeft zijn medeleven aan de Britse koninklijke familie betuigd "op dit pijnlijke moment" en omschrijft de Queen als een "diep geliefd en gekoesterd staatshoofd". "We zullen hen in onze gebeden gedenken. Het geloof van de koningin was haar kracht en gids gedurende haar leven. Dat zal ons troosten terwijl we om haar rouwen."

De kerk omschrijft Koningin Elizabeth II verder als een "symbool van geloof, plicht en publieke dienstbaarheid". "Daar had ze zich als jonge vrouw op toegelegd en dat was iets waar ze nooit van afweek." Over haar zoon Charles, die nu koning is, zegt de kerk te bidden voor het nieuwe staatshoofd.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

4 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

5 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

5 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

5 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

5 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

5 uur geleden
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 38-jarige Enid T. voor brandstichting in de Arnhemse De Wiltstraat. Bij de brand kwamen twee vrouwen van 46 en 51 jaar om het leven, zijn twee panden verwoest en raakten vijf andere panden zwaar beschadigd.

7 uur geleden