Nederlandse agenten helpen Duitse politie tijdens EK voetbal
AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse politieagenten gaan tijdens het komende EK voetbal in Duitsland de Duitse politie ondersteunen. "We ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid", vertelt een woordvoerster van de Nederlandse politie. "Dat kan bij de grens, in de stad of bij het stadion."
Het gastland zet tijdens het toernooi dagelijks ongeveer 22.000 federale politieagenten in. "Het is een grote klus voor de Duitse politie", weet de woordvoerster. Hoeveel politiemedewerkers uit Nederland afreizen, wil ze niet zeggen. Het gaat om agenten uit verschillende politiekorpsen die ook in Nederland met voetbalsupporters werken, in zogenoemde voetbaleenheden. "Ze weten goed hoe het bij ons in de stadions werkt en dat verschilt niet veel van Duitsland."
Het EK voetbal vindt van 14 juni tot en met 14 juli plaats in tien verschillende Duitse steden. Het Nederlands elftal speelt op zondag 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen in het Volksparkstadion in Hamburg. De stad verwacht meer dan 40.000 Oranjesupporters. "We weten over het algemeen dat Oranjepubliek heel vrolijk is en de sfeer altijd heel gemoedelijk."
IPCC
Mochten zich bekende overlastgevers tussen de Oranjesupporters bevinden, dan zullen ze herkend en aangesproken worden door de Nederlandse agenten. Verder zullen we vooral de-escalerend optreden, legt de woordvoerster uit. "Zoals we dat altijd doen." Bij ongeregeldheden zullen het de Duitse agenten zijn die ingrijpen. De Nederlanders zijn er puur ter ondersteuning.
Nederland levert de agenten op verzoek van Duitsland, andere landen doen dit ook. Ze werken samen vanuit het International Police Cooperation Centre (IPCC) in Neuss, een stad ten zuiden van Düsseldorf. Het IPCC is een knooppunt dat deelnemende landen, speelsteden en veiligheidsdiensten van informatie voorziet.
De Nederlandse politie reist al jaren mee naar EK's en WK's om de lokale politie te ondersteunen. Nederlandse agenten gaan deze zomer ook naar de Olympische Spelen in Parijs.
Meer uit Binnenland
'S-HEERENBERG (ANP) - De gemeenteraad van Montferland heeft het zogeheten "communicatie- en participatieplan" over de opvang van asielzoekers donderdagavond met een ruime meerderheid goedgekeurd. In dat plan staat onder meer beschreven hoe Montferland inwoners laat meepraten bij het realiseren van een asielzoekerscentrum. De asielplannen zorgden vorige week voor onrust in de Gelderse gemeente.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.
10 uur geleden