Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse advocaten staan MH17-verdachte Oleg Poelatov bij

Nederlandse advocaten staan MH17-verdachte Oleg Poelatov bij

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse advocaten staan in de komende rechtszaak over het neerschieten van vlucht MH17 Oleg Poelatov bij. Hij is een van de vier verdachten die het Openbaar Ministerie gaat vervolgen voor moord. Onlangs werd al bekend dat een van de verdachten een Nederlandse advocaat in de arm had genomen in het proces.

De raadslieden zijn Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate, laten zij zelf weten in een interview in het Advocatenblad. Ze willen niet zeggen wie hun cliënt is, maar bronnen bevestigen een bericht van het Russische persbureauItar-Tass dat het om Oleg Poelatov gaat. Hij was tweede man van de inlichtingendienst van de rebellen in Donetsk. Zijn baas Sergej Doebinski gold als de rechterhand van de rebellenleider Igor Girkin. Zij zijn de twee andere verdachten. De vierde verdachte is garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

De Nederlanders zullen bij de verdediging van Poelatov samenwerken met de Russische advocate Elena Kutina en haar kantoor in Moskou. In het interview zeggen zij te begrijpen dat de rechtszaak voor veel emoties zal zorgen en dat ze de zaak voor de nabestaanden met respect zullen behandelen. Verder stellen ze dat ook in een beladen zaak zoals deze het belangrijk is dat verdachten een onafhankelijke advocaat krijgen, die hun kant van de zaak belicht.

Eerste zitting

Op 9 maart is de eerste zitting in het monsterproces, dat plaatsvindt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. In de zaak zijn al zittingsdagen gereserveerd tot en met maart 2021.

Het vliegtuig werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Dat gebeurde boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. De Boeing 777 werd geraakt door een Buk-raket. Alle 298 mensen kwam om het leven, onder wie bijna 200 Nederlanders.

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

1 uur geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

4 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

6 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

7 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

7 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

8 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

8 uur geleden