Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlandse advocaten staan MH17-verdachte Oleg Poelatov bij

Nederlandse advocaten staan MH17-verdachte Oleg Poelatov bij

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse advocaten staan in de komende rechtszaak over het neerschieten van vlucht MH17 Oleg Poelatov bij. Hij is een van de vier verdachten die het Openbaar Ministerie gaat vervolgen voor moord. Onlangs werd al bekend dat een van de verdachten een Nederlandse advocaat in de arm had genomen in het proces.

De raadslieden zijn Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate, laten zij zelf weten in een interview in het Advocatenblad. Ze willen niet zeggen wie hun cliënt is, maar bronnen bevestigen een bericht van het Russische persbureauItar-Tass dat het om Oleg Poelatov gaat. Hij was tweede man van de inlichtingendienst van de rebellen in Donetsk. Zijn baas Sergej Doebinski gold als de rechterhand van de rebellenleider Igor Girkin. Zij zijn de twee andere verdachten. De vierde verdachte is garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

De Nederlanders zullen bij de verdediging van Poelatov samenwerken met de Russische advocate Elena Kutina en haar kantoor in Moskou. In het interview zeggen zij te begrijpen dat de rechtszaak voor veel emoties zal zorgen en dat ze de zaak voor de nabestaanden met respect zullen behandelen. Verder stellen ze dat ook in een beladen zaak zoals deze het belangrijk is dat verdachten een onafhankelijke advocaat krijgen, die hun kant van de zaak belicht.

Eerste zitting

Op 9 maart is de eerste zitting in het monsterproces, dat plaatsvindt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. In de zaak zijn al zittingsdagen gereserveerd tot en met maart 2021.

Het vliegtuig werd onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Dat gebeurde boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. De Boeing 777 werd geraakt door een Buk-raket. Alle 298 mensen kwam om het leven, onder wie bijna 200 Nederlanders.

Meer uit Binnenland

Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

55 minuten geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

2 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

3 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

3 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

4 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

9 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

16 uur geleden