Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands zoek- en reddingsteam USAR voor herstel in Spanje

Nederlands zoek- en reddingsteam USAR voor herstel in Spanje

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is in Spanje om te herstellen van een week zoeken in Turkije naar overlevenden van de aardbevingen. USAR-commandant Arjen Littooij meldt dat hij de 65 teamleden welkom heeft geheten op de luchthaven van Malaga en dat woensdag de debriefing begint. "Onder de indruk van de eerste verhalen van de zwaarste maar ook succesvolste inzet in de afgelopen twintig jaar."

Waar het team precies is, wordt niet bekendgemaakt, meldt een woordvoerder van USAR (Urban Search and Rescue Team). Momenteel hebben de leden "rust om te kunnen herstellen". Ook wordt gekeken hoe het mentaal met ze gaat. "Het is een tussenstapje", voordat het team weer terugkeert naar familie en vrienden in Nederland.

De documentaire Oranje Helmen in Turkije die dinsdagavond te zien was op NPO 1 gaf een beeld van hoe het team te werk ging en ook wat het de afgelopen week heeft doorgemaakt. Journalist Geertjan Lassche volgde de verrichtingen van het team, waarbij succesvolle reddingen te zien waren maar ook de slechtnieuwsgesprekken die de leden met wanhopige familieleden moesten voeren. Ook bracht hij in beeld hoe na 106 uur een 8-jarig jongetje nog levend onder het puin vandaan werd gehaald, terwijl op de achtergrond mogelijk schoten klonken.

Het USAR-team vloog vorige week na de zware aardbevingen naar Turkije om te zoeken naar de vele vermisten. De Nederlanders hebben twaalf mensen en een hond gered. Het team heeft de werkzaamheden overgedragen en is maandag uit het gebied vertrokken. Donderdag landen de reddingswerkers op vliegbasis Eindhoven. Volgens USAR is het gezien de beperkte capaciteit op het militaire vliegveld niet de bedoeling dat mensen daarnaartoe komen. De Turkse ambassade organiseert binnenkort een speciale dankbijeenkomst.

Meer uit Binnenland

Uitermark (BZK): ga kabinetsleden aan basislijn rechtsstaat houden

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) is blij dat zij juist op het departement terechtkomt waar "goed bestuur het meeste vorm krijgt". Als bewindspersoon die ook over de democratische rechtsstaat gaat, noemt ze het belangrijk dat de kabinetsleden zich houden aan het coalitieakkoord, "maar ook aan de afspraken die gemaakt zijn over de rechtsstaat". De vier coalitiepartijen hebben hierover een basislijn vastgelegd.

2 uur geleden
Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

4 uur geleden
Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

5 uur geleden
Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding man in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandagavond een waarschuwingsschot gelost op de Laan van Hoornwijck in Den Haag om een man aan te kunnen houden. Agenten achtervolgden de man al enige tijd omdat hij in een 'verdachte' auto reed. Toen de politie de man klem probeerde te rijden, ramde de verdachte de politieauto. Toen het daarna niet meteen lukte om de man aan te houden, werd het waarschuwingsschot gelost.

5 uur geleden
Man (46) aangehouden in zaak dode vrouw Goirle

GOIRLE (ANP) - Een 46-jarige man uit Baarle-Hertog (België) is maandagavond aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij de dood van een vrouw uit Goirle, meldt de politie. De verdachte zit vast en mag geen contact hebben met de buitenwereld, behalve met zijn advocaat.

6 uur geleden
Westerwolde geeft COA vier weken voor oplossing opvang Ter Apel

SELLINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot half juli de tijd om dagelijks minder dan 2000 mensen op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel te laten overnachten. Het COA zou daar vertrouwen in hebben, reden voor de gemeente waarbinnen het aanmeldcentrum ligt tot dan "vinger aan de pols te houden", bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Mocht dat niet lukken, "ondernemen we alsnog gerechtelijke stappen".

7 uur geleden
Basisschool Oss dicht om bedreiging leerlingen groep 8

OSS (ANP) - Basisschool IKC Regenboog in het Brabantse Oss sluit dinsdag de deuren omdat leerlingen van groep 8 volgens de politie online zijn bedreigd. Er zijn meerdere aangiften gedaan, stelt de politie. De scholengemeenschap spreekt zelf van een "onrustige situatie". Een gemeentewoordvoerder wil niets over de situatie zeggen.

8 uur geleden