Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands zoek- en reddingsteam USAR voor herstel in Spanje

Nederlands zoek- en reddingsteam USAR voor herstel in Spanje

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is in Spanje om te herstellen van een week zoeken in Turkije naar overlevenden van de aardbevingen. USAR-commandant Arjen Littooij meldt dat hij de 65 teamleden welkom heeft geheten op de luchthaven van Malaga en dat woensdag de debriefing begint. "Onder de indruk van de eerste verhalen van de zwaarste maar ook succesvolste inzet in de afgelopen twintig jaar."

Waar het team precies is, wordt niet bekendgemaakt, meldt een woordvoerder van USAR (Urban Search and Rescue Team). Momenteel hebben de leden "rust om te kunnen herstellen". Ook wordt gekeken hoe het mentaal met ze gaat. "Het is een tussenstapje", voordat het team weer terugkeert naar familie en vrienden in Nederland.

De documentaire Oranje Helmen in Turkije die dinsdagavond te zien was op NPO 1 gaf een beeld van hoe het team te werk ging en ook wat het de afgelopen week heeft doorgemaakt. Journalist Geertjan Lassche volgde de verrichtingen van het team, waarbij succesvolle reddingen te zien waren maar ook de slechtnieuwsgesprekken die de leden met wanhopige familieleden moesten voeren. Ook bracht hij in beeld hoe na 106 uur een 8-jarig jongetje nog levend onder het puin vandaan werd gehaald, terwijl op de achtergrond mogelijk schoten klonken.

Het USAR-team vloog vorige week na de zware aardbevingen naar Turkije om te zoeken naar de vele vermisten. De Nederlanders hebben twaalf mensen en een hond gered. Het team heeft de werkzaamheden overgedragen en is maandag uit het gebied vertrokken. Donderdag landen de reddingswerkers op vliegbasis Eindhoven. Volgens USAR is het gezien de beperkte capaciteit op het militaire vliegveld niet de bedoeling dat mensen daarnaartoe komen. De Turkse ambassade organiseert binnenkort een speciale dankbijeenkomst.

Meer uit Binnenland

Bestuur meldpunt Mores treedt af

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van meldpunt Mores, voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, treedt af. Dat is besloten omdat het bestuur "zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast", zo liet voorzitter Amber de Vente woensdag in een verklaring weten.

1 uur geleden
Fairwork: Oekraïners die in Nederland werken extra kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari vorig jaar hebben 213 Oekraïners die in Nederland werken zich met vragen en klachten gemeld bij Fairwork, een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij in ons land. Bij 74 van de Oekraïners was er sprake van signalen van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel. Dit is een grote toename in vergelijking met het jaar voor de oorlog, toen 17 Oekraïners aanklopten. In dat jaar werden drie keer signalen van arbeidsuitbuiting genoteerd.

2 uur geleden
NS: drukte door wegvallen treinen Den Bosch-Boxtel is te doen

DEN BOSCH (ANP) - Dat er door dassen die het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch geen treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel, zorgt voor extra drukte op omreisroutes. Maar vooralsnog waren treinen niet zo afgeladen vol dat er reizigers op perrons moesten achterblijven, zegt een woordvoerder van de NS woensdagochtend. "Het zal absoluut voor drukte zorgen, we kunnen het niet 100 procent opvangen, maar vooralsnog gaat het wel goed."

2 uur geleden
Akkoord verlaging werkdruk jeugdbeschermers

UTRECHT (ANP) - Werkgevers en FNV Jeugdzorg hebben een akkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk bij jeugdbeschermers en het afbouwen van het aantal casussen dat ze onder hun hoede hebben. Dat meldt FNV Jeugdzorg. Volgens de vakbond betekent het principeakkoord na maanden van actievoeren een doorbraak voor de vijfduizend jeugdbeschermers. De verwachting is wel dat de wachtlijst door het akkoord, in eerste instantie, oploopt.

3 uur geleden
Sneller uit de schulden door ingrijpen gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - Utrechters die zich met schulden melden bij de gemeente komen sinds de invoering een speciale aanpak sneller uit de geldzorgen. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met organisaties zoals buurtteams, verzekeraars en corporaties veertig nieuwe maatregelen ingezet om mensen beter te helpen. Een daarvan is het vroegtijdig schrappen van een BKR-registratie, iets dat veel gemeentes inmiddels hebben overgenomen.

4 uur geleden
Hoekstra na crisisoverleg door als CDA-leider

UTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".

11 uur geleden
Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

14 uur geleden