Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands voetbal legt laatste hand aan 'Deltaplan'

Nederlands voetbal legt laatste hand aan 'Deltaplan'

ZEIST (ANP) - Het plan van aanpak van de Nederlandse voetbalwereld om door de coronacrisis heen te komen, is zo goed als klaar. Het is de bedoeling dat het zogenoemde 'Deltaplan' nog deze week wordt gepresenteerd in Den Haag. De voetbaltak hoopt op financiële steun vanuit de overheid om een 'vangnet' te creëren voor clubs die als gevolg van de crisis in financiële problemen komen.

De KNVB schat het inkomstenverlies als gevolg van de coronacrisis op 300 tot 400 miljoen euro, zeker als de stadions ook komend seizoen nog maanden leeg moeten blijven. In vergelijking met andere competities in Europa, waar de clubs veel meer inkomsten hebben uit tv-contracten, moeten de Nederlandse ploegen het vooral hebben van kaartverkoop en horeca.

"Als er bij ons geen toeschouwers in de stadions kunnen komen, hebben de clubs veel minder inkomsten. Dat kan niet oneindig duren en daar hebben we een vangnet voor nodig", zei interim-directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV tegen RTV Rijnmond na overleg met alle clubs in Rotterdam.

Reacties uit Tweede Kamer

De overheid wil echter niet zomaar geld pompen in de voetbalwereld. Premier Mark Rutte schaarde zich vorige maand achter de uitlatingen van partijgenoot Klaas Dijkhoff. De fractievoorzitter van de VVD zei dat de clubs eerst maar eens met een gezamenlijk plan van aanpak moeten komen.

De KNVB ging daar met de ECV en de CED, de coöperatie van clubs uit de eerste divisie, mee aan de slag. De meeste clubs uit de hoogste afdeling hebben inmiddels een akkoord bereikt met hun spelers over tijdelijke salarisverlaging. Ze volgen daarmee de aanbevelingen die de vakbonden deden. De topclubs Ajax, PSV, Feyenoord en AZ zijn naar verluidt ook akkoord over hun bijdrages aan een solidariteitsfonds, waarin ze geld storten om andere clubs te helpen. Als deelnemer aan de lucratieve Champions League draagt Ajax het meeste bij. In het solidariteitsfonds zitten ook bijdrages van de KNVB, sponsor ING en de internationals van Oranje.

1 september

Hoewel het betaalde voetbal tot 1 september stil moet liggen, hopen de clubs dat ze toch in augustus al kunnen beginnen met trainen en onderlinge oefenwedstrijden mogen spelen. De competitie zou dan half september, na de interlandperiode, moeten beginnen. Het protocol met voorzorgsmaatregelen dat in Duitsland is opgesteld voor de (succesvolle) hervatting van de Bundesliga, geldt daarbij als basis.

"We hebben dat gekopieerd, vertaald en er een Nederlands sausje overheen gegooid", aldus De Jong. "Het vormt een deel van de uitgangspunten waarmee we naar Den Haag gaan, om te praten over hoe we op een verantwoorde manier weer kunnen gaan voetballen."

Meer uit Voetbal

Bellingham maakt toptransfer van Dortmund naar Real Madrid

DORTMUND (ANP) - Toptalent Jude Bellingham maakt de overstap van Borussia Dortmund naar Real Madrid. Met de transfer van de 19-jarige middenvelder is volgens de Duitsers minimaal 103 miljoen euro gemoeid, een bedrag dat via bonussen nog met maximaal 30 procent kan oplopen. Dortmund en Real moeten de laatste administratieve details nog afronden.

44 minuten geleden
BBC: Messi kiest voor Inter Miami

PARIJS (ANP) - Lionel Messi vervolgt zijn loopbaan bij Inter Miami. Volgens de BBC heeft de 35-jarige Argentijn de Amerikaanse club boven Al-Hilal uit Saudi-Arabië verkozen.

1 uur geleden
FC Twente-trainer Jans op zijn hoede voor Sparta-spits Lauritsen

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente-trainer Ron Jans denkt dat zijn ploeg en Sparta Rotterdam allebei verdiend in de finale van de play-offs om Europees voetbal staan. De coach van de nummer 5 van de Eredivisie looft de tegenstander van donderdag voor het stugge verdedigen en de kwaliteit om ook te scoren als het niet lekker loopt. "Tobias Lauritsen is een van hun gevaarlijke wapens, bij spelhervattingen hebben ze veel lengte", voegt Jans toe over de nummer 6 van de Eredivisie.

2 uur geleden
Oud-voetballer Rebrov bondscoach Oekraïne tot en met WK 2026

KYIV (ANP) - Serhiy Rebrov is de nieuwe bondscoach van de voetballers van Oekraïne. De voormalig speler van Dinamo Kyiv en Tottenham Hotspur heeft een contract ondertekend tot en met het WK van 2026, meldt de Oekraïense voetbalbond.

3 uur geleden
Kroaat Livaja mist duel met Oranje na aanvaring met fans

RIJEKA (ANP) - Kroatië neemt het zonder aanvaller Marko Livaja op tegen het Nederlands elftal in de halve finale van de Nations League. De 29-jarige voetballer van Hajduk Split heeft na een aanvaring met supporters van het rivaliserende Rijeka tijdens de training de selectie van bondscoach Zlatko Dalic verlaten, meldt de voetbalbond van Kroatië.

5 uur geleden
Staat Rio de Janeiro komt met 'Vinícius-wet' tegen voetbalracisme

RIO DE JANEIRO (ANP) - Het herhaaldelijke racisme in Spanje tegen Vinícius Júnior heeft zijn Braziliaanse geboortestaat Rio de Janeiro doen besluiten tot een strengere racismewet in het voetbal. De raadsleden stemden unaniem in met een wetsvoorstel om wedstrijden tijdelijk te onderbreken bij racisme en definitief te staken als dit herhaaldelijk gebeurt. De wedstrijd stopt ook als het racisme afkomstig is van een hele groep toeschouwers.

6 uur geleden
Voetbalseizoen bij amateurs telde bijna 750.000 wedstrijden

ZEIST (ANP) - In het amateurvoetbal in Nederland zijn dit seizoen bijna 750.000 wedstrijden gespeeld. Dat meldt de KNVB, die het seizoen komend weekeinde afsluit met het Nationale Voetbalweekend. In het land worden activiteiten georganiseerd door ruim 500 deelnemende verenigingen.

6 uur geleden