Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlands vlees en groente in trek in het buitenland'

'Nederlands vlees en groente in trek in het buitenland'

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse voedingsmiddelen waren vorig jaar opnieuw erg populair in het buitenland. Volgens een rapport van ABN AMRO steeg de Nederlandse uitvoerwaarde van vlees met ruim 7 procent het hardst. Ook onze vis, groente en fruit waren in trek.

De flinke stijging van vleesproducten is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China, waardoor op de wereldmarkt tekorten aan varkensvlees zijn ontstaan. Bij de export van vis was sprake van een plus van 6 procent en bij groente en fruit ging het om een toename van 7 procent.

De cijfers van groente en fruit zijn wel enigszins vertekend, omdat een groot deel van de fruitexport niet van Nederlandse bedrijven afkomstig is. Veel tropische vruchten komen de Rotterdamse haven binnen en worden vervolgens via vrachtvervoer of binnenvaart de grens overgebracht naar andere landen in Europa. Van de groente-export komt wel meer dan 80 procent van Nederlandse tuinders. Denk bijvoorbeeld aan tomaten, paprika’s en komkommers.

Paniekmomentje

De uitvoerwaarde van zuivelproducten steeg maar zeer beperkt in 2019. Zuivelexporteurs kenden volgens ABN AMRO bovendien een "paniekmomentje". Dat was toen de Amerikaanse president Donald Trump groen licht kreeg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) voor hogere importtarieven aan Europese lidstaten ter compensatie van de onrechtmatige staatssteun van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus. Ook voor onze kaas dreigden daardoor heffingen. Maar in de ogen van de bank werd al snel duidelijk dat de schade meeviel: de belangrijkste Nederlandse exportkazen, zoals Gouda en Edammer, waren uitgezonderd.

Voor 2020 verwacht ABN AMRO een verdere stijging van de uitvoer van voedsel. De agrarische sector krijgt waarschijnlijk wel te maken met beperkte groeimogelijkheden als gevolg van de stikstofmaatregelen. Dit speelt bijvoorbeeld voor de rundveestapel en dus voor de melkproductie. Voor dit jaar valt hier de daling naar verwachting mee, denkt de bank. Dit is omdat de stikstofmaatregelen nog niet volledig zijn uitgekristalliseerd. Op de langere termijn lijkt een afname van het aantal melkkoeien echter onvermijdelijk, aldus het financiële concern.

Meer uit Financieel

Damrak toont herstel, beleggers wel voorzichtig door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen in Amsterdam hebben woensdag wat herstel laten zien na de stevige koersdalingen een dag eerder. De stijgers in de toonaangevende AEX waren duidelijk in de meerderheid.

33 minuten geleden
Google brengt eerste smartwatch naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Google brengt voor het eerst in Nederland een smartwatch op de markt. De Pixel Watch 2 kost 399 euro en is vanaf volgende week beschikbaar.

49 minuten geleden
PFAS-maker 3M teleurgesteld dat Nederland naar rechter stapt

BRUSSEL (ANP) - Chemieconcern 3M betreurt dat Nederland samen met Vlaanderen in de rechtszaal wil afdwingen dat de PFAS-fabrikant de giftige stoffen opruimt die het jarenlang in de Schelde heeft geloosd. De kwestie had beter kunnen worden opgelost door erover te praten, meent het bedrijf.

1 uur geleden
Doorstart Vacansoleil verloopt 'voorspoedig', serieuze biedingen

EINDHOVEN (ANP) - Het proces om tot een doorstart te komen van het vorige week failliet verklaarde Vacansoleil verloopt "voorspoedig", meldt curator Lodewijk Hox. "Inmiddels zijn er serieuze biedingen binnengekomen bij de curatoren", staat in een verklaring.

1 uur geleden
Prada ontwerpt ruimtepakken voor maanmissie NASA-astronauten

MILAAN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Italiaanse modemerk Prada gaat ruimtepakken ontwerpen voor astronauten van NASA die in 2025 naar de maan moeten gaan. Daarvoor werkt het modemerk samen met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space.

1 uur geleden
Ondernemers: verhogen bankbelasting pakt voor iedereen slecht uit

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers is uiteindelijk slecht voor de welvaart van alle Nederlanders, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."

1 uur geleden
Wall Street toont herstel, ondanks tegenvallend banencijfer ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht hoger geopend, na de forse verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar het banencijfer van loonstrookverwerker ADP. Dat viel veel zwakker uit dan verwacht.

2 uur geleden