'Nederlands vlees en groente in trek in het buitenland'
AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse voedingsmiddelen waren vorig jaar opnieuw erg populair in het buitenland. Volgens een rapport van ABN AMRO steeg de Nederlandse uitvoerwaarde van vlees met ruim 7 procent het hardst. Ook onze vis, groente en fruit waren in trek.
De flinke stijging van vleesproducten is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China, waardoor op de wereldmarkt tekorten aan varkensvlees zijn ontstaan. Bij de export van vis was sprake van een plus van 6 procent en bij groente en fruit ging het om een toename van 7 procent.
De cijfers van groente en fruit zijn wel enigszins vertekend, omdat een groot deel van de fruitexport niet van Nederlandse bedrijven afkomstig is. Veel tropische vruchten komen de Rotterdamse haven binnen en worden vervolgens via vrachtvervoer of binnenvaart de grens overgebracht naar andere landen in Europa. Van de groente-export komt wel meer dan 80 procent van Nederlandse tuinders. Denk bijvoorbeeld aan tomaten, paprika’s en komkommers.
Paniekmomentje
De uitvoerwaarde van zuivelproducten steeg maar zeer beperkt in 2019. Zuivelexporteurs kenden volgens ABN AMRO bovendien een "paniekmomentje". Dat was toen de Amerikaanse president Donald Trump groen licht kreeg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) voor hogere importtarieven aan Europese lidstaten ter compensatie van de onrechtmatige staatssteun van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus. Ook voor onze kaas dreigden daardoor heffingen. Maar in de ogen van de bank werd al snel duidelijk dat de schade meeviel: de belangrijkste Nederlandse exportkazen, zoals Gouda en Edammer, waren uitgezonderd.
Voor 2020 verwacht ABN AMRO een verdere stijging van de uitvoer van voedsel. De agrarische sector krijgt waarschijnlijk wel te maken met beperkte groeimogelijkheden als gevolg van de stikstofmaatregelen. Dit speelt bijvoorbeeld voor de rundveestapel en dus voor de melkproductie. Voor dit jaar valt hier de daling naar verwachting mee, denkt de bank. Dit is omdat de stikstofmaatregelen nog niet volledig zijn uitgekristalliseerd. Op de langere termijn lijkt een afname van het aantal melkkoeien echter onvermijdelijk, aldus het financiële concern.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - Treinreisaanbieder Eurostar dreigt nog altijd internationale reizen vanaf Amsterdam Centraal tijdelijk te schrappen. De verbouwing van de terminal voor ritten naar Londen is volgens NS weliswaar op tijd af, maar volgens topvrouw Gwendoline Cazenave spelen meer problemen die een betrouwbare dienstverlening in de weg staan.
55 minuten geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Tesla roept opnieuw duizenden Cybertrucks terug in de Verenigde Staten. Het is de derde keer in ongeveer een half jaar dat de Amerikaanse autofabrikant dit doet. Dit keer gaat het om ruim 27.000 exemplaren, de meeste auto's van het futuristisch ogende model die in de VS zijn verkocht.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Belangenorganisaties voor luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben met afgrijzen gereageerd op mediaberichten over extra ticketbelastingen in Frankrijk. De Franse regering zou met zo'n luchtvaarttaks 1 miljard euro willen ophalen, als onderdeel van de belastingplannen van premier Michel Barnier om de begroting op orde te krijgen.
3 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - De vakbond voor cabinepersoneel, VNC, maakt zich geen zorgen dat bij KLM mogelijk banen verdwijnen door de maatregelen om kosten terug te dringen en de financiën van de luchtvaartmaatschappij te verbeteren. KLM wil daarbij onder meer de organisatie vereenvoudigen en onderzoeken in hoeverre het mogelijk is dubbele functies samen te voegen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De pakketbezorgers DHL en PostNL passen hun duurzaamheidsclaims aan na actie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM deed onderzoek naar de claims van de drie grootste pakketbezorgers van Nederland. DHL en PostNL zeggen nu dat ze gaan stoppen met het gebruik van bepaalde claims die de indruk wekken dat het verzenden van een pakket geen negatieve impact heeft op het milieu. DPD had intussen al claims verwijderd of aangepast.
4 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - Het is nog niet zeker of passagiers op Europese vluchten van KLM binnenkort moeten betalen voor een snack of drankje aan boord. Dat meldt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. KLM maakte donderdagochtend bekend het cateringaanbod aan boord te onderzoeken om op termijn jaarlijks minimaal 100 miljoen euro aan extra inkomsten te realiseren.
4 uur geledenESSEN (ANP/DPA) - De grootste beurs voor bord- en kaartspellen ter wereld in het Duitse Essen die donderdag is geopend voor het publiek, verwacht dit jaar een recordaantal bezoekers te verwelkomen. Volgens de organisatoren van Spiel Essen worden er op de eerste drie dagen 200.000 bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht op de beurs. Het evenement duurt tot en met zondag en de kaarten voor donderdag zijn volledig uitverkocht.
4 uur geleden