Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands onderzoek naar malariamedicijnen tegen corona stopt

Nederlands onderzoek naar malariamedicijnen tegen corona stopt

UTRECHT (ANP) - Nederlandse ziekenhuizen staken voortijdig een groot onderzoek naar de behandeling van coronapatiënten met de medicijnen chloroquine en hydroxychloroquine. Het UMC Utrecht, dat de leiding had over het onderzoek, bevestigt na berichtgeving van het AD dat de studie definitief is stilgelegd.

De middelen zijn decennia geleden ontwikkeld tegen malaria. Omdat de eerste berichten over toediening aan coronapatiënten veelbelovend leken, werd het Nederlandse onderzoek opgestart. De eerste resultaten laten echter "geen effect zien", meldt het UMC Utrecht. Ook een groot Engels onderzoek heeft tot nog toe geen positieve effecten laten zien. Bovendien worden steeds minder mensen met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen, aldus de onderzoekers. Voor betrouwbare resultaten zijn juist grote aantallen patiënten vereist.

De artsen van de deelnemende ziekenhuizen, waaronder ook Maastricht UMC+ en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, hebben een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn ze blij dat de maatregelen die het kabinet heeft genomen tegen de verspreiding van het virus succesvol zijn en er nog maar weinig patiënten bijkomen. Anderzijds zijn ze teleurgesteld dat ze het onderzoek niet hebben kunnen afronden.

Geen bewijs

Over de medicijnen is veel te doen. De Amerikaanse president Donald Trump zei in mei dat hij uit voorzorg hydroxychloroquine neemt, ook al is er geen bewijs dat dit preventief werkt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwde eerder voor ernstige bijwerkingen. In hoge dosering en in combinatie met andere middelen kunnen de medicijnen onder meer hartritmestoornissen veroorzaken.

Het Nederlandse onderzoek werd onlangs al tijdelijk stilgelegd, net als andere onderzoeken wereldwijd, na een alarmerende publicatie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Amerikaans onderzoekers beweerden daarin dat coronapatiënten die hydroxychloroquine toegediend krijgen fors meer risico op overlijden lopen. Op de kwaliteit van dat onderzoek kwam een stortvloed aan kritiek van andere wetenschappers. The Lancet en drie van de vier auteurs trokken het artikel uiteindelijk in. Uit Engels onderzoek bleek dat van meer sterfte geen sprake was.

In Nederland kreeg een huisarts uit Meijel (Limburg) in april een waarschuwing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), omdat hij coronapatiënten op experimentele basis een cocktail voorschreef van hydroxychloroquine, zink en het antibioticum azytromicine. De arts stelde dat hij patiënten daardoor had zien herstellen, maar de inspectie benadrukte dat de behandeling wetenschappelijk niet is bewezen. Bovendien zou een tekort aan de medicijnen kunnen ontstaan bij patiënten die er wel aantoonbaar baat bij hebben, tegenwoordig vooral mensen met reuma.

Meer uit Binnenland

Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

1 uur geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

1 uur geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

2 uur geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

5 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

6 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

9 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

9 uur geleden