Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands marineschip naar de Perzische Golf

Nederlands marineschip naar de Perzische Golf

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat toch een bijdrage leveren aan een missie om de vaarroutes in de Straat van Hormuz te beschermen. Dat gebeurt met een missie onder leiding van Frankrijk, melden ingewijden aan het ANP. Een marineschip gaat voor een periode van zes maanden. De missie moet in januari beginnen.

Volgens bronnen zal het kabinet vrijdag al het groene licht geven. De missie gaat vooral "waarnemen" en kost 10 tot 15 miljoen euro. Er wordt ook nog gekeken of de Europese Unie op de een of andere manier haar zegen kan geven aan de missie waarvan het hoofdkwartier een Franse marinebasis in Abu Dhabi zal zijn.

Naast Frankrijk en Nederland zou Denemarken ook al toegezegd hebben mee te doen. Tot tien Europese en niet-Europese landen zouden er aan mee kunnen doen, aldus de Fransen. Groot-Brittannië doet niet mee. Die werken al samen met de Amerikanen in dit gebied. De zeestraat is cruciaal voor de toevoer van olie.

Iran

In mei en juni werden olietankers in de Straat van Hormuz aangevallen. Volgens de Amerikanen door Iran, maar dat land ontkende. De VS vroeg vervolgens een aantal landen waaronder Nederland mee te doen aan een operatie om daar de scheepvaart te beschermen.

Nederland zag uiteindelijk meer in een Europese missie. Maar de EU-landen kwamen er niet uit. Daarom wordt het nu een missie onder Frans bevel. De Franse minister Florence Parly was dit weekeinde in Abu Dhabi en hoopt dat de missie snel operationeel zal zijn.

Laag dreigingsniveau

De afgelopen maanden is het rustig in de Straat van Hormuz en zijn er geen schepen meer aangevallen. De Britse regering heeft het dreigingsniveau voor schepen die varen onder Britse vlag in de Straat van Hormuz verlaagd. De schepen kunnen "spoedig de Straat van Hormuz doorvaren zonder naaste begeleiding van de Royal Navy", zei een regeringswoordvoerder eerder deze maand tegen persbureau Reuters.

Op twee andere missies waarvoor een verzoek om een bijdrage te leveren is binnengekomen, gaat Nederland niet in, aldus bronnen. Een bijdrage voor het noorden van Syrië komt er niet. Naar verluidt komt de Amerikaanse regering hiervoor met een nieuw voorstel. Verder ligt er een verzoek van de Fransen voor een multinationale trainingsmissie in Mali. De missie moet in het grensgebied van Burkina-Faso, Niger en Mali de Malinese strijdkrachten ondersteunen met training, advisering en begeleiding. Hiervoor werden enkele tientallen special forces gevraagd aan het kabinet. Ook op deze aanvraag zegt het kabinet nee.

Meer uit Politiek

Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

2 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

2 dagen geleden
Kamer wil staatscommissie die kinder uithuisplaatsing onderzoekt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.

2 dagen geleden
Halsema: kans dat volgende keer geen Maccabi-fans welkom zijn

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.

2 dagen geleden
Gelderland hervat vergunningverlening met nieuwe stikstofregels

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland zegt dankzij tijdelijke nieuwe stikstofregels onder strenge voorwaarden weer vergunningen te kunnen verlenen voor zaken als woningbouw en evenementen. Onder de nieuwe regels moeten indieners aantonen dat de uitstoot voor het bouwen van bijvoorbeeld huizen met ruim een derde wordt teruggebracht. Door een uitspraak van de Raad van State ligt de vergunningverlening sinds eind vorig jaar zo goed als stil.

2 dagen geleden
Voorrangsverbod statushouders hindert uitvoering regiewet Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting gaat nog eens kijken naar de uitvoerbaarheid van de gewijzigde wet regie volkshuisvesting. Het gaat vooral om een wijzigingsvoorstel van de PVV, waarin statushouders geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Dat is door een Kamermeerderheid toegevoegd aan de regiewet. De BBB-bewindsvrouw heeft "aandacht voor de juridische houdbaarheid" van het amendement.

2 dagen geleden