Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands marineschip naar de Perzische Golf

Nederlands marineschip naar de Perzische Golf

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat toch een bijdrage leveren aan een missie om de vaarroutes in de Straat van Hormuz te beschermen. Dat gebeurt met een missie onder leiding van Frankrijk, melden ingewijden aan het ANP. Een marineschip gaat voor een periode van zes maanden. De missie moet in januari beginnen.

Volgens bronnen zal het kabinet vrijdag al het groene licht geven. De missie gaat vooral "waarnemen" en kost 10 tot 15 miljoen euro. Er wordt ook nog gekeken of de Europese Unie op de een of andere manier haar zegen kan geven aan de missie waarvan het hoofdkwartier een Franse marinebasis in Abu Dhabi zal zijn.

Naast Frankrijk en Nederland zou Denemarken ook al toegezegd hebben mee te doen. Tot tien Europese en niet-Europese landen zouden er aan mee kunnen doen, aldus de Fransen. Groot-Brittannië doet niet mee. Die werken al samen met de Amerikanen in dit gebied. De zeestraat is cruciaal voor de toevoer van olie.

Iran

In mei en juni werden olietankers in de Straat van Hormuz aangevallen. Volgens de Amerikanen door Iran, maar dat land ontkende. De VS vroeg vervolgens een aantal landen waaronder Nederland mee te doen aan een operatie om daar de scheepvaart te beschermen.

Nederland zag uiteindelijk meer in een Europese missie. Maar de EU-landen kwamen er niet uit. Daarom wordt het nu een missie onder Frans bevel. De Franse minister Florence Parly was dit weekeinde in Abu Dhabi en hoopt dat de missie snel operationeel zal zijn.

Laag dreigingsniveau

De afgelopen maanden is het rustig in de Straat van Hormuz en zijn er geen schepen meer aangevallen. De Britse regering heeft het dreigingsniveau voor schepen die varen onder Britse vlag in de Straat van Hormuz verlaagd. De schepen kunnen "spoedig de Straat van Hormuz doorvaren zonder naaste begeleiding van de Royal Navy", zei een regeringswoordvoerder eerder deze maand tegen persbureau Reuters.

Op twee andere missies waarvoor een verzoek om een bijdrage te leveren is binnengekomen, gaat Nederland niet in, aldus bronnen. Een bijdrage voor het noorden van Syrië komt er niet. Naar verluidt komt de Amerikaanse regering hiervoor met een nieuw voorstel. Verder ligt er een verzoek van de Fransen voor een multinationale trainingsmissie in Mali. De missie moet in het grensgebied van Burkina-Faso, Niger en Mali de Malinese strijdkrachten ondersteunen met training, advisering en begeleiding. Hiervoor werden enkele tientallen special forces gevraagd aan het kabinet. Ook op deze aanvraag zegt het kabinet nee.

Meer uit Politiek

Uitermark wil snel beginnen met democratische hervormingen

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark wil snel beginnen met de hervormingen van de democratie die de coalitie voor ogen heeft. In de eerste hoorzitting met Tweede Kamerleden noemt ze "het afschaffen van het verbod op constitutionele toetsing, het opzetten van een constitutioneel hof, en dat verder uitwerken in goede relatie met de op te zetten commissie grondrechten". De coalitie wil dat een nieuwe commissie van Kamerleden zich bezighoudt met de grondwet.

12 minuten geleden
Mislukte verkoop Duitse TenneT-tak: tegenvaller van 1,6 miljard

DEN HAAG (ANP) - De mislukte verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse overheid levert het kabinet een begrotingstegenvaller van 1,6 miljard euro op. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om geld dat de Nederlandse overheid in TenneT heeft gestort en weer zou terugkrijgen. "Deze ontvangst was in 2024 wel begroot."

1 uur geleden
Aspirant-staatssecretaris Struycken wordt geen lid van NSC

DEN HAAG (ANP) - De beoogd staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) is gevraagd door NSC, sympathiseert ook met deze partij, maar is niet van plan om lid te worden. De advocaat en hoogleraar is binnengehaald als iemand uit de praktijk "zonder directe politieke binding of ervaring", zegt hij na te hebben gesproken met aanstaand premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. "De gedachte is ook dat ik dat blijf. En dat het niet voor de hand ligt om nu uit opportuniteit lid te worden van deze partij."

19 uur geleden
Coalitiepartijen botsen hard over hongersnood in Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - VVD en NSC zijn woensdag hard gebotst met de PVV over de situatie in Gaza. Dennis Ram van de PVV ontkende in het debat dat er een hongersnood is in de Palestijnse kuststrook. Ook keerde hij zich tegen meer hulp aan de getroffen bevolking daar.

20 uur geleden
Laagste aantal stemmen voor kandidaten Piratenpartij-Groenen

DEN HAAG (ANP) - Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, kreeg het grootste aantal stemmen bij de Europese verkiezingen. Meer dan 676.000 mensen brachten een stem op hem uit. Steven Russchenberg en Tom Bakkers, beide van Piratenpartij - De Groenen, kregen 29 stemmen in heel Nederland, het laagste aantal. In totaal hebben ruim 6,25 miljoen mensen gestemd.

21 uur geleden
Kamer wil paspoort voor Surinamers zonder papieren, blije reacties

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere organisaties reageren verheugd op het nieuws dat er een verblijfsregeling lijkt te komen voor honderden Surinamers die al jaren ongedocumenteerd in Nederland wonen. Dinsdagavond bleek dat in de Tweede Kamer voldoende steun is voor een motie daarover.

21 uur geleden
Bestuurder zware elektrische bus mag langer met B-rijbewijs rijden

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van zware elektrische bestelbussen mogen een jaar langer doorrijden met een B-rijbewijs, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur). Vanaf 1 juli zouden zij een C-rijbewijs voor vrachtwagens nodig hebben, maar Harbers wil de huidige gedoogsituatie met een jaar verlengen. Daarna komt Brussel waarschijnlijk met toereikende wetgeving voor de zwaardere voertuigen. Het gaat alleen om bestuurders die vóór 1 oktober vorig jaar een zware bestelbus hebben gekocht.

22 uur geleden