Nederlands 'kopstuk' van drugshandel opgepakt in Spanje
MARBELLA (ANP) - De Spaanse politie zegt een van de meest gezochte criminelen van Nederland te hebben gearresteerd. Hij zou voorkomen in talloze politieonderzoeken en in Spanje fungeren als een belangrijke connectie voor verschillende organisaties die zich bezighouden met de handel in drugs en witwassen.
Justitie laat weten dat er om de overlevering van een 46-jarige Nederlander is gevraagd. "Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft de aanhouding verzocht van een 46-jarige Amsterdammer. De man heeft zich op 9 januari gemeld bij de Spaanse politie, die ook naar hem op zoek was. In een Haags onderzoek wordt de man verdacht van grootschalige handel in hard- en softdrugs." Volgens Het Parool en De Telegraaf gaat het om Karim B. Hij is de oudere broer van de in 2014 geliquideerde Samir 'scarface' Bouyakhrichan.
In totaal zijn er zes mensen in de provincie Málaga en in de Spaans enclave Melilla aan de Noord-Afrikaanse kust gearresteerd op verdenking van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Daarbij heeft de politie een bedrag van 75.000 euro in beslag genomen, evenals sieraden ter waarde van 10.000 euro en twee vuurwapens. Verder is er beslag gelegd op 172 panden ter waarde van 50 miljoen euro en 148 bankrekeningen met daarop 3 miljoen euro.
Hawala-bankieren
Aan de arrestaties en huiszoekingen ging ruim vijf jaar onderzoek vooraf. Het onderzoek begon in juni 2018. De criminele organisatie zou zich volgens de Spaanse politie op grote schaal bezig hebben gehouden met witwasoperaties, waarbij het in totaal zou gaan om minimaal 6 miljoen euro.
De Nederlander wordt door de Spaanse autoriteiten omschreven als een gevaarlijke crimineel en een bekende drugshandelaar aan de Costa del Sol die een fortuin heeft verdiend aan internationale cocaïnehandel.
De organisatie zou zich uitstrekken over landen als Marokko, de Dominicaanse Republiek, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en Spanje. De mannen zouden gebruikmaken van het zogeheten hawala-bankieren en van stromannen om aanzienlijke bedragen wit te wassen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.
6 uur geledenROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn ongeveer 2,7 miljoen mensen lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse of aseksueel (lhbtqia). Dat komt neer op bijna 18 procent van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder. Het is de eerste keer dat statistiekbureau CBS met een schatting over deze groepen komt. Vrijdag is Coming-Outdag.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 "maken zich grote zorgen" over de aankomende winter in het Midden-Oosten. Volgens de organisaties zijn er nu niet genoeg hulpgoederen om de honderdduizenden vluchtelingen in Libanon, Gaza en Syrië de koude maanden door te helpen. Zij wonen vaak in slechte tenten of zelfs op straat. "Dit zijn levensgevaarlijke omstandigheden. Er is nu meer hulp nodig om levens te redden."
12 uur geleden