
Nederlands coronavaccin beschermt 66 procent tegen virus
LEIDEN (ANP) - Het coronavaccin dat door farmaceut Janssen uit Leiden is ontwikkeld, biedt 66 procent bescherming tegen het coronavirus. Dat meldt moederbedrijf Johnson & Johnson op basis van de proeven. Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het middel besteld.
Het percentage is behoorlijk lager dan bij andere middelen. De al goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna bieden volgens de proeven ongeveer 90 procent bescherming.
Aan de proeven deden 43.783 mensen mee. Een deel kreeg het vaccin, een ander deel een zoutoplossing als placebo.
Maar één dosis nodig
Volgens Johnson & Johnson biedt het vaccin wel "volledige bescherming" tegen ziekenhuisopnames en overlijden. Van alle proefpersonen hoefde niemand opgenomen te worden op een intensive care of aan de beademing gelegd te worden. Ook werkt het vaccin volgens de fabrikant goed tegen de Zuid-Afrikaanse variant.
Het middel van Janssen hoeft maar één keer toegediend te worden. Bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna is een tweede prik nodig, om het effect van de eerste inenting te versterken. Het Nederlandse vaccin kan twee jaar lang worden bewaard bij 20 graden onder nul en drie maanden bij 2 tot 8 graden boven nul. Dat maakt het veel gemakkelijker te gebruiken dan het middel van Pfizer, dat bij ongeveer 70 graden onder nul bewaard moet worden en na ontdooien vijf dagen te gebruiken is.
Janssen wil begin februari een noodvergunning in de Verenigde Staten aanvragen. In Europa kijkt de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), mee met de proeven. Dat is de laatste stap voor het aanvragen van toelating. Het vaccin van AstraZeneca wordt momenteel beoordeeld en de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn al goedgekeurd.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden