Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlands bombardement tijdens slag om Chora onrechtmatig

Nederlands bombardement tijdens slag om Chora onrechtmatig

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlands bombardement tijdens de slag om Chora (Afghanistan) in 2007 was onrechtmatig. De rechtbank in Den Haag heeft dat woensdag bepaald en zegt dat de Staat de schade van de slachtoffers moet vergoeden. Bij het bombardement op een ommuurd wooncomplex kwamen vijftig tot tachtig burgers om het leven.

Het was bekend dat in het complex in de Afghaanse provincie Uruzgan burgers woonden. Volgens de Nederlandse overheid gebruikte de Taliban het complex echter voor militaire doeleinden en was het bombarderen in juni 2007 daarom niet onrechtmatig. De rechtbank ziet dat anders. "Uit de rapporten die de Staat heeft overgelegd, met daarin logboeken over de uren vlak voor het bombardement, kan die conclusie niet worden getrokken." De rechtbank noemt het bombarderen daarom in strijd met het internationaal oorlogsrecht. "Het bombardement is om die reden dus wel onrechtmatig", aldus de rechtbank in de uitspraak.

De zaak loopt al sinds 2019 en was aangespannen door diverse slachtoffers en nabestaanden. Ze lagen met hun families in de huizen te slapen toen de bommen vielen en vroegen een schadevergoeding van Defensie. De vergoeding is nu toegewezen door de rechtbank, maar de hoogte moet in een nieuwe procedure duidelijk worden.

Burgerobject

Advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden bijstaat, is opgelucht door de uitspraak. "Ook vanuit een belang van het oorlogsrecht. Dat je als land regels moet respecteren. Dat verwachten we nu van Rusland, maar is in deze zaak niet gebeurd."

"Het draait allemaal om de vraag of het gaat om een burgerdoel of een militair doel", zegt Zegveld. "Bij twijfel blijft iets een burgerobject. Je kunt niet te snel overgaan dat iets een militair doel is, want de consequenties zijn gigantisch. Er zijn hier zeven bommen op drie verschillende woonhuizen en een moskee terechtgekomen. Die moskee is bovendien een religieuze plek en geniet specifieke bescherming binnen het oorlogsrecht."

Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten het vonnis te gaan bestuderen.

Meer uit Politiek

Kamer ziet weinig in NSC-wet voor 'doorbraak' in woningbouw

DEN HAAG (ANP) - NSC wil met een "tijdelijke crisis- en herstelwet" een "doorbraak forceren" in de nu vaak door lange procedures geplaagde woningbouw. Kamerlid Merlien Welzijn wil in die wet een gebundelde aanpak voor bouwlocaties die niet van de grond komen, want "per locatie escaleren is niet de oplossing". Welzijn kreeg wel begrip, maar vooralsnog weinig steun voor haar plannen.

12 uur geleden
Water en bodem minder bepalend voor nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Water en bodem zijn sturend, was het motto onder het vorige kabinet. Het oprekken van de grenzen van de natuur kon niet oneindig doorgaan, dus moesten die grenzen de doorslag geven in de ruimtelijke ordening. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) wijkt daar nu vanaf, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Voortaan is het adagium "rekening houden met water en bodem".

13 uur geleden
Asieloverleg voor nu afgerond, woensdag verder met BBB en VVD

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en interim-NSC-leider Nicolien van Vroonhoven zijn na een middag en een avond onderhandelen weer vertrokken bij het Catshuis. Woensdag gaan de gesprekken met premier Dick Schoof verder, maar dan met de andere twee coalitiepartijen BBB en VVD erbij. Het is niet bekend hoe ver de onderhandelingen inhoudelijk zijn gevorderd.

15 uur geleden
PVV botst met GroenLinks-PvdA en NSC over slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse slavernijverleden is in een Kamerdebat aanleiding geworden voor een aanvaring tussen de PVV enerzijds en GroenLinks-PvdA en NSC anderzijds. "We ontkennen het slavernijverleden echt niet: het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis", zei Peter van Haasen (PVV). "Maar woke termen zoals 'tot slaaf gemaakten' worden zelfs daar niet serieus genomen." Hij doelt op CuraƧao en Bonaire, waar hij onlangs was met andere Kamerleden.

16 uur geleden
VNG: gemeenten 'in onmogelijke positie' door zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn door plannen van het kabinet niet goed in staat om inwoners te helpen gezond te leven, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dit kabinet brengt gemeenten in een onmogelijke positie hun taken goed uit te kunnen voeren", stelt de vereniging, die wil dat gemeenten meer geld krijgen.

17 uur geleden
Wilders en Van Vroonhoven in overleg met Schoof over asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en waarnemend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven overleggen dinsdagmiddag opnieuw met premier Dick Schoof over de manier waarop ze scherpere maatregelen willen nemen om de asielinstroom in te dammen. Dat meldt een ingewijde. Waar het gesprek plaatsvindt is niet duidelijk en ook niet hoe lang het gaat duren. Aan tafel zitten ook secondanten van de twee partijen die veel weten over asielzaken. Maandagavond overlegden de betrokkenen ook met elkaar, in het Catshuis.

19 uur geleden
Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

DEN HAAG (ANP) - De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zogeheten zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.

19 uur geleden