Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlanders, vul de enquête over de VN in'

'Nederlanders, vul de enquête over de VN in'

POEDEROIJEN (ANP) - Al ruim een miljoen mensen over de hele wereld hebben een speciale enquête ingevuld van de Verenigde Naties, over de Verenigde Naties. Maar in Nederland is er nog weinig aandacht voor. Op een symposium ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de VN is opgeroepen om de vragenlijst alsnog in te vullen, zodat ook Nederlanders hun zegje over hun toekomstwensen en -visie kunnen doen.

De oproep komt van Simone Filippini, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN). De VN bestaan zaterdag 24 oktober 75 jaar. De NVVN werkt aan "het draagvlak voor internationale samenwerking en stimuleert een constructief-kritisch debat over verbetering en versterking van de Verenigde Naties", zo vermeldt de website.

De wereldwijde enquête loopt al een tijdje en gaat door tot eind van het jaar. Tussentijdse resultaten geven aan dat ondanks verschil in achtergrond, geloof en cultuur de meeste mensen vrijwel dezelfde prioriteiten hebben. Ze willen goede gezondheidszorg, goed onderwijs, economische vooruitgang voor iedereen, oog voor klimaatverandering en dat landen samenwerken om conflicten te voorkomen.

Officiële aftrap

De bijeenkomst in Slot Loevestein is ook de officiële aftrap van de landelijke opening voor het vieren van 75 jaar VN. Het kasteel wordt in VN-blauwe kleuren uitgelicht, en later deze week volgen veel andere monumentale panden, bruggen, torens, fonteinen en standbeelden in het land, zoals de molens van Kinderdijk en het EYE Filmmuseum in Amsterdam. De verlichting gaat vanaf maandagavond aan, ook als teken van hoop en bemoediging.

De VN is een mondiale organisatie van overheden, opgericht in 1945 door 51 landen en inmiddels zijn 193 landen lid. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Porjus 1 week geleden
Wat is de verdiensten van de VN in de afgelopen 75 jaar?

Meer uit Binnenland

Grapperhaus: forse agenda voor Europees terreuroverleg

DEN HAAG (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) hoopt vrijdag met zijn Europese collega's tot een stevig pakket maatregelen te komen om terroristische acties zoals die in Nice te bestrijden. Daarbij moet worden gedacht aan de bestrijding van terroristische boodschappen online, en de aanpak van de financiering ervan, zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

6 minuten geleden
Heerlense school ontruimd bij zoektocht naar wapen

HEERLEN (ANP) - Het Vista College in Heerlen is vrijdagochtend ontruimd. De leerlingen van de middelbare school aan de Valkenburgerweg moesten het gebouw uit omdat er een wapen bij iemand in de school zou zijn gezien.

8 minuten geleden
25 rechercheurs onderzoeken fatale mishandeling bejaarde Arnhem

ARNHEM (ANP) - De politie onderzoekt met 25 rechercheurs de fatale mishandeling van een 73-jarige man, woensdagavond in Arnhem. Vijf jongeren, van wie vier minderjarig, zijn daarvoor opgepakt. De vijf zitten nog allemaal vast en worden verhoord, aldus een woordvoerder van de politie.

10 minuten geleden
Oproep aan wie kan: kom helpen in de zorg

DEN HAAG (ANP) - Mensen die nu weinig om handen hebben, zoals werknemers in de horeca en de reiswereld, worden opgeroepen (ook tegen betaling) te komen helpen in de zorg. Als ze eerder al eens in de zorg hebben gewerkt is dat helemaal mooi, maar ook anderen zijn welkom. Die kunnen voor lichte zorgtaken worden klaargestoomd met een cursus van een week. Werkgevers wordt intussen gevraagd in hun personeelsbestand te zoeken naar mensen die uitgeleend zouden kunnen worden aan de zorg en die ze voor de gelegenheid wel even willen missen.

41 minuten geleden
Vlaggen in Nederland halfstok vanwege aanslag Nice

UTRECHT (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland hangen vrijdag vlaggen halfstok vanwege de aanslag in Nice. In Utrecht hangt de stadsvlag halfstok op het stadhuis, voor het stadskantoor en bij wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. "Utrecht staat naast Nice", twittert de gemeente.

44 minuten geleden
De Jonge: extra maatregelen lijken nu niet nodig

DEN HAAG (ANP) - De cijfers over de coronabesmettingen van de afgelopen dagen lijken geen aanleiding te geven om nu al extra maatregelen te treffen. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

49 minuten geleden
'Bezem door uitzendbranche om arbeidsmigranten te beschermen'

DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigranten beter te beschermen tegen uitbuiting en ongezonde werk- en leefomstandigheden, moet het kabinet flink hogere eisen stellen aan uitzendbureaus. Zij zouden voortaan een certificaat moeten hebben dat bewijst dat zij zich houden aan cao's en zaken als huisvesting en zorgverzekeringen fatsoenlijk hebben geregeld.

1 uur geleden