Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000

Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders verbruiken nu een stuk minder energie dan rond de eeuwwisseling. Het totale energieverbruik in Nederland was vorig jaar 17 procent lager dan in 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers. Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie, daalde in deze periode met meer dan een kwart. Het totale energieverbruik lag vorig jaar 3 procent lager dan een jaar eerder.

Het verbruik van kolen is sinds het jaar 2000 gehalveerd. Dat schrijft het statistiekbureau onder meer toe aan hogere prijzen voor kolen en CO2, en de toename van hernieuwbare elektriciteit uit zon en wind. Het verbruik van aardgas is ook flink afgenomen, onder meer door de gestegen aardgasprijzen en maatregelen om bij woningen meer energie te besparen.

Daarentegen daalde het verbruik van olie in de periode 2000-2023 maar met "slechts" 6 procent, aldus het CBS. Olie is dan ook weer de belangrijkste energiedrager geworden. Het aandeel van olieproducten bij alle verbruikte energie steeg van 37 procent in 2000 naar 42 procent in 2023. In die periode nam het verbruik van hernieuwbare energie met meer dan 500 procent toe.

Verduurzamingsmaatregelen

Tussen sectoren zijn er grote verschillen, meldt het CBS. Het verbruik van de energiesector zelf daalde met bijna een kwart. Het energieverbruik van woningen nam met bijna 30 procent af, door verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie en warmtepompen, zachte winters en stijgende gasprijzen in de laatste jaren.

De landbouw verbruikte bijna een kwart minder energie. Hier nam het verbruik van aardgas flink af, terwijl juist meer hernieuwbare energiebronnen worden verbruikt. In de chemie en farmaceutische sector was die daling een stuk minder groot, 5 procent vergeleken met 2000.

Minder dieselauto's verkocht

Het wegverkeer verbruikte 10 procent minder energie ten opzichte van het jaar 2000, onder andere door zuinigere auto's. Het verbruik van diesel daalde met meer dan een vijfde. Dat komt onder meer doordat er minder dieselauto's werden verkocht en er minder kilometers zijn gereden. Ook is het voor internationaal vrachtverkeer minder aantrekkelijk geworden om in Nederland te tanken. Wel werd iets meer benzine verbruikt. Stekkerauto's verbruikten vorig jaar een derde meer energie ten opzichte van 2022.

Meer uit Financieel

Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

42 minuten geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

10 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

11 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

12 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

14 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

15 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

15 uur geleden