
Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders verbruiken nu een stuk minder energie dan rond de eeuwwisseling. Het totale energieverbruik in Nederland was vorig jaar 17 procent lager dan in 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers. Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie, daalde in deze periode met meer dan een kwart. Het totale energieverbruik lag vorig jaar 3 procent lager dan een jaar eerder.
Het verbruik van kolen is sinds het jaar 2000 gehalveerd. Dat schrijft het statistiekbureau onder meer toe aan hogere prijzen voor kolen en CO2, en de toename van hernieuwbare elektriciteit uit zon en wind. Het verbruik van aardgas is ook flink afgenomen, onder meer door de gestegen aardgasprijzen en maatregelen om bij woningen meer energie te besparen.
Daarentegen daalde het verbruik van olie in de periode 2000-2023 maar met "slechts" 6 procent, aldus het CBS. Olie is dan ook weer de belangrijkste energiedrager geworden. Het aandeel van olieproducten bij alle verbruikte energie steeg van 37 procent in 2000 naar 42 procent in 2023. In die periode nam het verbruik van hernieuwbare energie met meer dan 500 procent toe.
Verduurzamingsmaatregelen
Tussen sectoren zijn er grote verschillen, meldt het CBS. Het verbruik van de energiesector zelf daalde met bijna een kwart. Het energieverbruik van woningen nam met bijna 30 procent af, door verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie en warmtepompen, zachte winters en stijgende gasprijzen in de laatste jaren.
De landbouw verbruikte bijna een kwart minder energie. Hier nam het verbruik van aardgas flink af, terwijl juist meer hernieuwbare energiebronnen worden verbruikt. In de chemie en farmaceutische sector was die daling een stuk minder groot, 5 procent vergeleken met 2000.
Minder dieselauto's verkocht
Het wegverkeer verbruikte 10 procent minder energie ten opzichte van het jaar 2000, onder andere door zuinigere auto's. Het verbruik van diesel daalde met meer dan een vijfde. Dat komt onder meer doordat er minder dieselauto's werden verkocht en er minder kilometers zijn gereden. Ook is het voor internationaal vrachtverkeer minder aantrekkelijk geworden om in Nederland te tanken. Wel werd iets meer benzine verbruikt. Stekkerauto's verbruikten vorig jaar een derde meer energie ten opzichte van 2022.
Meer uit Financieel
OSLO (ANP/RTR) - De grote rederij A.P. Møller-Maersk blijft door de Straat van Hormuz varen, na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties in de nacht van zaterdag op zondag. De Deense containervervoerder zegt wel klaar te zijn om dit te heroverwegen op basis van de beschikbare informatie.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.
4 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische luchtruim gaat zondag open van 13.00 uur tot 19.00 uur Nederlandse tijd. Dat meldt de Israëlische luchthavenautoriteit. De belangrijkste luchthaven van het land heropent alleen voor de "landing van reddingsvluchten".
6 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM is "zeer alert" en doet "geen enkele concessie" aan de veiligheid. Dat zegt topvrouw Marjan Rintel van de luchtvaartmaatschappij zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag na de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. KLM heeft naar eigen zeggen frequent contact met verschillende ministeries, zoals Defensie en Binnenlandse Zaken, om informatie uit te wisselen en te kijken wat er wel en niet kan.
6 uur geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Op de Israëlische aandelenbeurs in Tel Aviv waren zondag aanzienlijke koerswinsten te zien, na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, ging 1,2 procent omhoog. Onder meer banken hoorden bij de stijgers.
7 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Luchtvaartmaatschappijen blijven zondag grote delen van het Midden-Oosten vermijden na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties. Dat blijkt uit gegevens van luchtvaartmonitor FlightRadar24.
8 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
1 dag geleden