Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders somberder over economie

Nederlanders somberder over economie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zien de economische situatie somberder in dan voorheen. Dat is een van de uitkomsten van het nieuwste Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Momenteel verwacht zo'n 63 procent een gelijke of betere economie, terwijl dat vorig kwartaal nog 79 procent was. Hoewel de economische verwachtingen verslechteren, blijft de tevredenheid groot. Zeker 85 procent is tevreden met de eigen financiële situatie. Daarnaast geeft 83 procent de Nederlandse economie een voldoende.

Ook blijkt dat steeds meer mensen zich zorgen maken over klimaat en milieu. 33 procent van de ondervraagden is bezorgd over een of meerdere thema's op dat gebied zoals duurzaamheid, stikstof en klimaatverandering. Vorige maand was dat nog 22 procent.

Verder ziet het SCP dat veel autochtone Nederlanders vinden dat het niet goed gaat met de integratie. Ongeveer 80 procent van hen vindt dat mensen met een migratieachtergrond de Nederlandse normen en waarden moeten overnemen, maar dat dit onvoldoende gebeurt. Het gaat dan met name over het spreken van de taal, werken en het niet veroorzaken van overlast. Mensen met een migratieachtergrond benadrukken juist het belang van respect voor elkaar en elkaars traditie.

Het SCP besteedt in het COB sinds 2008 elk kwartaal aandacht aan de stemming in Nederland en opvattingen over politieke en maatschappelijke kwesties. Voor het meest recente onderzoek zijn groepsgesprekken gevoerd met Nederlanders van verschillende afkomst.

Meer uit Binnenland

Schiphol: laat je brengen of neem de taxi of de bus

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol raadt reizigers aan om met alternatief vervoer naar de luchthaven te komen vanwege de treinstoring rond Amsterdam. "Laat je brengen of neem de taxi of de bus", zegt een woordvoerder van Schiphol maandagochtend. Het vliegveld heeft personeel ook gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken.

3 minuten geleden
Gestrande reizigers in Jaarbeurs langzaam aan weer op pad

UTRECHT (ANP) - In de Jaarbeurs in Utrecht hebben ongeveer 180 mensen de nacht doorgebracht. Maandagochtend druppelen ze langzaam weer naar buiten, meldt een woordvoerster van de gemeente Utrecht. Om 07.30 uur waren er nog zo'n vijftien mensen die hun spulletjes bij elkaar pakten.

23 minuten geleden
Ook geen internationale treinen door storing

UTRECHT (ANP) - Door de storing rijden er ook geen internationale treinen vanuit en naar Amsterdam, meldt NS. Volgens een kaartje op de site gaat het om treinverkeer naar Brussel, naar Berlijn en naar Frankfurt.

25 minuten geleden
Deel Nederlanders voelt zich niet goed voorbereid op ramp

DEN HAAG (ANP) - Vier op de tien Nederlanders vinden dat ze niet goed voorbereid zijn op een ramp of crisis. Dat komt naar voren in de Risico- en Crisisbarometer, het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In deze barometer wordt twee keer per jaar onderzocht hoe risico’s en dreigingen tegen de nationale veiligheid worden ervaren.

38 minuten geleden
Inspectie: aanpak onveiligheid kunst- en modescholen moet nog beter

UTRECHT (ANP) - Incidenten binnen de kunst- en modeopleidingen en de kunstsector in het algemeen hebben alle besturen van hogescholen met zulke leergangen wakker geschud, constateert de Inspectie van het Onderwijs na onderzoek. Volgens haar doen de opleidingen nu al veel om sociale onveiligheid te bestrijden, maar de aanpak moet nog beter en vooral permanenter.

46 minuten geleden
ProRail: oorzaak storing treinverkeer Amsterdam nog niet bekend

AMSTERDAM (ANP) - De oorzaak van de storing die ervoor zorgt dat er geen treinen van en naar Amsterdam rijden is nog niet bekend, zegt een woordvoerder van ProRail. De spoorbeheerder kan dus ook niet zeggen wanneer het treinverkeer weer op gang komt. "In ieder geval niet in de ochtend, wat er daarna gebeurt, is koffiedik kijken."

1 uur geleden
NS: dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten

UTRECHT (ANP) - "NS en ProRail betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis konden brengen en dat zij op het station moesten overnachten. Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten." Dat meldt de NS over de grote storing die ook maandagochtend een groot deel van het treinverkeer platlegt.

1 uur geleden