Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders roken en drinken minder, maar hebben vaker obesitas

Nederlanders roken en drinken minder, maar hebben vaker obesitas

DEN HAAG (ANP) - Overgewicht blijft het meest voorkomende leefstijlprobleem van Nederlanders. Terwijl het aantal rokers en overmatige drinkers gestaag afneemt, heeft al jaren ongeveer de helft van alle volwassenen overgewicht. Het percentage van de bevolking met ernstig overgewicht (obesitas) is de afgelopen tien jaar verder toegenomen, van 13 procent naar 16 procent, zo staat in de nieuwste Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en andere instituten.

De monitor laat nog eens duidelijk zien dat opleidingsniveau en inkomen een grote invloed hebben op leefstijl. Mensen met een hbo- of wo-diploma roken bijvoorbeeld veel minder dan mensen die alleen basisonderwijs of vmbo hebben afgerond: 13 procent versus 21 procent. Onder die laatste groep komt ook overgewicht een stuk vaker voor: 65 procent weegt meer dan volgens de medische wetenschap gezond is. Bij overmatig alcoholgebruik zien de onderzoekers geen verband met opleidingsniveau of inkomen.

In totaal rookte vorig jaar nog 18 procent van de volwassenen. Dat was een jaar eerder nog 19 procent. In 2014 rookte nog ruim een kwart van de volwassen bevolking.

Overgewicht

Overmatig alcoholgebruik is volgens de monitor ook duidelijk afgenomen. Vorig jaar dronk 5,5 procent van de Nederlanders nog meer dan de hiervoor vastgestelde grens. Volgens de definitie van het CBS geldt meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen als "overmatig". Tien jaar eerder gold dit nog voor bijna 10 procent van de bevolking.

Voor overmatig drinken komt het doel uit het Nationaal Preventieakkoord al in beeld: in 2040 zou dit onder de 5 procent moeten liggen, zo hebben de overheid en maatschappelijke organisaties zich ten doel gesteld. In hetzelfde jaar zou ook nog maar 5 procent mogen roken. Volgens het akkoord moet het aantal mensen met overgewicht tegen die tijd zijn verminderd tot maximaal 38 procent van de volwassenen. Op dit terrein gaat het dus nog niet de goede kant op.

Hoeveel mensen overgewicht hebben, baseert het CBS op enquêtevragen over lengte en lichaamsgewicht. Daarmee kan de Body Mass Index (BMI) worden berekend. Een BMI van 25 of hoger geldt als overgewicht, boven de 30 geldt het als obesitas.

Meer uit Gezond

Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

20 uur geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

22 uur geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

2 weken geleden