Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders mogen weer op vakantie naar het buitenland

Nederlanders mogen weer op vakantie naar het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor afzonderlijke landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie bekend. Vanaf eind vorig jaar stonden alle landen in de wereld op oranje, wat inhoudt dat niet-noodzakelijke reizen ernstig worden ontraden.

De Jonge verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Op de site wijsopreis.nl kun je zien hoe het per land ervoor staat.

"De site en de app werken met kleurcodes. Staat ie op geel, dan kun je in principe daar naartoe. Wel opletten, want corona is niet weg. Landen gaan zelf over hun regels; het kan ook dat je een negatieve test moet laten zien. Daar gaan landen zelf over. Ga niet op reis met klachten of als je weet dat je besmet bent", aldus De Jonge. Voor landen met een oranje reisadvies geldt dat reizen er naartoe wordt afgeraden. Reizigers krijgen dan bij terugkomst het advies in quarantaine te gaan.

Rekening houden

Als er uitzonderlijk veel besmettingen zijn of bijvoorbeeld een nieuwe virusvariant rondgaat, dan krijgt zo'n land naast het oranje reisadvies ook het label "zeer hoog risico". Reizigers vanuit die landen krijgen een quarantaineplicht van tien dagen, die mogelijk verkort kan worden naar vijf bij een negatieve coronatest. Wel moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan met het wetsvoorstel hierover.

Volgens ingewijden gaan Portugal, Finland, de Canarische Eilanden, de Spaanse eilanden Balearen en Griekse eilanden in de Egeïsche Zee waarschijnlijk als eerste weer op geel, mogelijk al per 15 mei. Het definitieve besluit hierover valt pas op die datum.

Verschillen per land

De minister benadrukt dat het belangrijk is dat reizigers zich voorafgaand aan een reis goed informeren en de situatie ter plaatse goed in de gaten houden, benadrukte De Jonge. Reizigers moeten bijvoorbeeld rekening houden met een veranderend reisadvies tijdens hun verblijf. Bovendien kunnen er ondanks een geel reisadvies beperkingen gelden, zoals de noodzaak een negatieve test te overhandigen of een quarantaineplicht bij aankomst.

Deze regels kunnen per land verschillen. Sommige landen hanteren ook nog een inreisverbod voor Nederlanders, omdat ze de besmettingscijfers van Nederland te hoog vinden.

Meer uit Binnenland

Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

MARGRATEN (ANP) - In Margraten wordt maandagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum geopend van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Wereldwijd gaat het om het tiende bezoekerscentrum van beheerder American Battle Monuments Commission (ABMC). De ruim 26 hectare grote begraafplaats in Zuid-Limburg trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers.

53 minuten geleden
Dierenpensions weer vol met feestdagen, ook druk buiten piekmaanden

AMERSFOORT (ANP) - De meeste dierenpensions zijn rond de feestdagen volgeboekt. Dat is wel vaker zo in deze tijd van het jaar, maar een woordvoerder van brancheorganisatie Dibevo ziet dat het er ook buiten de piekmaanden steeds drukker is.

1 uur geleden
Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg wil mensen met een minimuminkomen gratis laten reizen met het openbaar vervoer tijdens de daluren. De provincie werkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van de regionale vervoersmaatschappij Arriva, beschikbaar te stellen aan minima. Een woordvoerster van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer) bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

2 uur geleden
Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

3 uur geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

3 uur geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

5 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

7 uur geleden