Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders meest terughoudend over Oekraïense EU-toetreding

Nederlanders meest terughoudend over Oekraïense EU-toetreding

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het meest terughoudend over een Oekraïense toetreding tot de Europese Unie vergeleken met andere Europese landen. Die conclusie staat in een onderzoek van Euroskopia, waarvoor op 9 en 11 maart 6000 burgers uit Nederland, Spanje, Griekenland, Duitsland, Frankrijk en Italië werden ondervraagd over de situatie in Oekraïne. Het onderzoek werd in Nederland uitgevoerd door I&O research, laat het onderzoeksbureau weten na bericht van De Volkskrant.

Ruim de helft (57 procent) van de ondervraagde Europeanen vindt dat Oekraïne direct of binnen een paar jaar moet worden toegelaten tot de EU. In Nederland is 12 procent voor een directe toetreding, terwijl een derde vindt dat dit binnen een paar jaar moet gebeuren. In alle andere Europese landen ligt dat aantal hoger. In Spanje is zelfs 53 procent voor directe toetreding.

Opvallend is verder dat de Russische invasie in geen van de ondervraagde landen voor meer onbegrip zorgt dan in Nederland. 88 procent van de Nederlanders noemt de inval onacceptabel, slechts 10 procent noemt deze acceptabel of te begrijpen. In Italië en Griekenland ligt dat anders. Een kwart van de Italianen zegt de inval te begrijpen of te accepteren, in Griekenland gaat het om 39 procent. Euroskopia verklaart de acceptatie in Griekenland deels door het orthodoxe geloof, dat ook in Rusland wordt aangehangen, en de aanwezigheid van de sterke Communistische Partij.

Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde Europeanen acht het zeer of enigszins waarschijnlijk dat de oorlog zal uitmonden in een nucleair conflict. In Nederland is dat 51 procent. In Frankrijk, waar een groot deel van de stroomvoorziening wordt geproduceerd door kernenergie, zijn mensen het bangst voor een atoomoorlog. 81 procent van de ondervraagde Fransen acht een atoomoorlog enigszins of zeer waarschijnlijk.

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

1 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

1 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

1 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

2 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

3 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

3 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

3 uur geleden