Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlanders lenen vaker, maar wel minder'

'Nederlanders lenen vaker, maar wel minder'

EINDHOVEN (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren vaker gaan lenen, maar het bedrag dat in totaal wordt geleend is gedaald. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Tussen januari 2017 en september vorig jaar zakte het bedrag dat aan leningen uitstond van 18,6 miljard naar 15,3 miljard euro. Dit terwijl het bedrag aan nieuw verstrekte kredieten steeg van 2,1 miljard euro in het eerste kwartaal 2017 naar 2,4 miljard euro in het derde kwartaal van vorig jaar.

Volgens deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl zijn er meerdere verklaringen voor deze tegenstrijdig lijkende ontwikkelingen. "De belangrijkste is dat mensen vaker leningen hebben overgesloten", zegt ze. "Door de steeds lager wordende leenrentes kunnen mensen steeds meer besparen als ze hun bestaande lening oversluiten naar een nieuwe lening."

Daarnaast hebben de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de kredietverstrekkers zelf de afgelopen jaren steeds meer aangestuurd op persoonlijke leningen in plaats van doorlopend kredieten. Inmiddels is ongeveer 90 procent van de nieuw verstrekte leningen een persoonlijke lening. "Dit betekent dat mensen nu meestal een lening hebben waar ze op moeten aflossen. Zodoende daalt het uitstaande saldo", aldus Bulthuis.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

7 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

12 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

22 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

23 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden