Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders kopen minder spullen, geven meer uit aan diensten

Nederlanders kopen minder spullen, geven meer uit aan diensten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in februari minder spullen gekocht, maar gaven wel meer uit aan diensten. Vooral voedingsmiddelen, meubels en kleding lieten ze vaker staan in de winkel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar doordat er meer geld opging aan bijvoorbeeld diners buiten de deur of theaterbezoek steeg de consumptie met 2,6 procent ten opzichte van februari 2022.

De uitgaven aan diensten stegen op jaarbasis met 7,4 procent, gecorrigeerd voor inflatie. Het CBS wijst erop dat in februari vorig jaar geen harde lockdown meer gold, maar cafés, restaurants en culturele instellingen nog wel een coronatoegangsbewijs moesten controleren van bezoekers. Diensten zijn goed voor meer de helft van alle uitgaven die Nederlandse consumenten doen.

Nederlanders gaven juist 2 procent minder uit aan spullen die langer mee moeten gaan, waarbij ze vooral minder kleding en producten voor de woninginrichting kochten. Daarnaast daalden de uitgaven aan eten, drinken, alcohol en tabak met 3,8 procent. Volgens het CBS bespaarden veel huishoudens ook op hun gasverbruik, maar tankten ze wel vaker benzine of diesel voor hun auto.

Minder verkocht

Eerder werd al duidelijk dat winkeliers in Nederland minder verkochten. Hetzelfde beeld rees op in Duitsland. Maar mogelijk verbetert de stemming onder consumenten. Zo waren ze volgens het CBS in maart minder negatief over de financiën in de toekomst. Daar staat tegenover dat de daling van de huizenprijzen woningbezitters mogelijk wat somberder maakt.

ING-econoom Marten van Garderen onderzocht pinbetalingen, iDeal-transacties en geldopnames bij de automaat en stelt dat de uitgaven van Nederlanders de afgelopen drie maanden nog goed overeind zijn gebleven. Dit ondanks de sterk gestegen prijzen voor het levensonderhoud en het lage consumentenvertrouwen. "Kennelijk bieden de inkomenssteun vanuit de overheid en aantrekkende loongroei nog redelijk wat tegenwicht."

Meer uit Financieel

Thuiswerken mogelijke oorzaak langdurige daling kantoorprijzen

DEN HAAG (ANP) - De verkoopprijs van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van nieuwe cijfers. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dit mogelijk doordat Nederlanders relatief veel thuiswerken.

3 uur geleden
Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

5 uur geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

6 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

9 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

9 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

10 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

11 uur geleden