Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlanders koken minder en bestellen vaker'

'Nederlanders koken minder en bestellen vaker'

BENNEKOM (ANP) - Nederlanders eten steeds vaker kant-en-klaar of laten maaltijden thuis bezorgen, en hebben minder vaak zin en tijd om te koken. Dat meldt het FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat sinds 2003 consumentengedrag bestudeert, op basis van onderzoek onder 6000 mensen. De helft van alle Nederlanders heeft minstens één keer per week geen zin om te koken. Twee jaar geleden was dat nog 35 procent.

34 procent van de jongvolwassenen onder de 40 jaar eet geregeld buiten de deur, haalt eten af of bestelt. Mensen tussen de 56 jaar en 75 jaar oud zijn minder overtuigd van het nut van uit eten gaan of eten bestellen. Wel groeit met de toenemende vergrijzing ook het aantal eenpersoonshuishoudens in de komende vijftien jaar. De behoefte aan gemaksoplossingen voor die doelgroep, zoals kant-en-klaar- en bezorgmaaltijden, stijgt naar verwachting mee, zegt FSIN.

Daarnaast ervaren ook ouderen dat ze, in vergelijking met twee jaar geleden, vaker geen tijd te hebben om te koken. 14 procent heeft minstens eens per week geen tijd, twee jaar geleden was dat nog 8 procent.

Verder verwacht het instituut dat een groot deel van de eet- en drinksector, waaronder de horeca, zich na de crisis zal herstellen. Het instituut spreekt van een "inhaaleffect": Nederlanders zullen de komende jaren het gebrek aan uitjes buiten de deur compenseren door nog meer buitenshuis te eten en drinken en per persoon meer te besteden. Toch zal de crisis voor een aantal bedrijven voelbaar blijven, bijvoorbeeld voor bedrijfscatering.

Meer uit Binnenland

Code geel om zware windstoten langs kust en in Limburg

DE BILT (ANP) - Het KNMI verwacht zaterdag vanaf 11.00 uur zware windstoten in de kustprovincies en in Zuid-Limburg. Het weerinstituut heeft code geel afgekondigd.

1 uur geleden
Aandacht voor klimaatverandering tijdens Earth Hour

ZEIST (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland gaat zaterdagavond om 20.30 uur het licht uit voor Earth Hour, een internationaal evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering en natuur. Ook de Pontjesbrug op Curaçao doet voor het eerst mee met Earth Hour.

4 uur geleden
Extinction Rebellion protesteert op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie op Eindhoven Airport. Het is niet bekend wat de groep precies van plan is. De luchthaven waarschuwt reizigers dat de actie mogelijk "je reis van, naar of via de luchthaven" beïnvloedt.

4 uur geleden
Ontevreden apothekersassistenten de straat op

ROTTERDAM (ANP) - Apothekersassistenten gaan zaterdagmiddag de straat op in Rotterdam. Ze willen onmiddellijk automatische prijscompensatie en een dertiende maand. Maar er is meer aan de hand

4 uur geleden
Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

IJMUIDEN (ANP) - Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

7 uur geleden
Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE (ANP) - In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een "geweldsincident", meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

10 uur geleden
KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

12 uur geleden