Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nederlanders hebben minder op met cyberveiligheid'

'Nederlanders hebben minder op met cyberveiligheid'

AMSTERDAM (ANP) - Nederland scoort niet zo hoog op het gebied van cyberveiligheid, ondanks de grote afhankelijkheid van digitale infrastructuur. Dat concludeert accountants- en advieskantoor PwC na onderzoek. Door de coronacrisis en het vele thuiswerken door personeel zet een derde van de ICT-bestuurders bij bedrijven in Nederland meer in op veiligheid. Wereldwijd is dit circa de helft.

Ook schatten Nederlanders de risico's door de coronacrisis lager in. Bijna 20 procent van de ICT-eindverantwoordelijken bij bedrijven denkt dat corona geen effect heeft op cyberveiligheid, tegenover nog geen 5 procent wereldwijd. Krap de helft van de Nederlandse bedrijfs- en technologiebestuurders noemt de kans op een aanval met gijzelingssoftware verder waarschijnlijk. Ook dit percentage ligt onder het wereldwijde gemiddelde. Verder zijn Nederlanders minder angstig over grote campagnes waarin onwaarheden worden verkondigd.

PwC noemt de uitkomsten van het onderzoek opvallend. Zeker omdat de verkiezingen voor de deur staan. Dat Nederlanders minder alert zijn komt waarschijnlijk doordat in Nederland veel preventieve maatregelen worden genomen om cyberaanvallen te voorkomen. Daarnaast leeft de gedachte dat Nederland geen aantrekkelijk doelwit is, aldus PwC.

Investeringen

In Nederland wordt er ook minder in cyberveiligheid geïnvesteerd, waarbij het beleid nagenoeg niet wijzigt. Nog geen vijfde van de Nederlandse bestuurders geeft aan dat de veiligheidsplannen continue updates krijgen en worden getest, tegenover een derde wereldwijd.

Er wordt ook minder getest op veerkracht bij een eventuele grote aanval, dat gebeurt bij nog geen derde van geïnterviewden. PwC wijst erop dat de positie van Nederland als het gaat om cyberveiligheid onder vuur ligt. Zeker omdat criminelen doelbewust kiezen voor plekken waar ze weinig weerstand ondervinden.

Nederland is wel bezig met het plannen om de cyberweerbaarheid te verhogen. Daarvoor zijn bedrijven ook bereid investeringen te doen. Vaak worden deze gekoppeld aan bedrijfsresultaten.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

13 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden