Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

Google kijkt bij het maken van het jaaroverzicht niet naar de meest uitgevoerde zoekopdrachten, maar naar de opdrachten waar een grote stijging te zien is. Trending, noemt de dienst dat. Als alleen de zoekopdrachten zouden tellen, zouden woorden als YouTube en vacatures jaar na jaar bovenaan staan.

De Stemwijzer werd iets meer dan een week voor de Kamerverkiezingen van vorige maand trending. Dit zou volgens Google kunnen betekenen dat veel kiezers pas in de laatste week voor de verkiezingen bepaalden naar wie hun stem ging. Op plek twee staat ChatGPT, dat eind 2022 gelanceerd werd en in de loop van dit jaar steeds meer gebruikers kreeg. Andere trending zoekopdrachten zijn de oorlog tussen Israël en Hamas, Giro555, de BoerBurgerBeweging, verkiezingen, de crompouce, de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt en de val van het kabinet.

Nederlanders zochten ook veel informatie over artiesten en sporters die dit jaar zijn overleden, onder wie Matthew Perry, Paul van Vliet, Tina Turner, Wim de Bie, Dilano van 't Hoff, Lieuwe Westra, Sinéad O'Connor en Reiky de Valk. Op de ranglijst van veel gegoogelde beroemdheden staan ook mensen die om andere redenen in het nieuws kwamen, zoals Jake Paul. De Amerikaanse influencer en vechtsporter kreeg dit jaar een relatie met schaatsster Jutta Leerdam. Songfestivalwinnares Loreen en -presentatrice Hannah Waddingham staan ook op de jaarranglijst, net als Danny Nelissen en Tom Egbers, die in opspraak kwamen door berichten over wangedrag bij Studio Sport.

Meer uit Binnenland

Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag over de tweede termijn van burgemeester Femke Halsema. Zij liet in september weten nog zes jaar burgemeester van de hoofdstad te willen zijn. Het debat en de stemming hierover zijn niet openbaar, maar doet de raad in het geheim.

46 minuten geleden
Commissie Haagse raad praat over rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - In een commissie van de gemeenteraad van Den Haag wordt woensdag gedebatteerd over de rellen rond een Eritrees feest zo'n anderhalve week geleden. Enkele honderden tegenstanders van de machthebbers in Eritrea probeerden toen een feest van aanhangers van het bewind aan te vallen. Daarbij raakten ze slaags met de politie.

1 uur geleden
14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

11 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

11 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

12 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

13 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

13 uur geleden