
Nederlanders geven meer uit in horeca dan voor corona
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse restaurants, cafés en hotels hebben in het tweede kwartaal meer omzet behaald dan voor de coronacrisis. Lockdowns sloegen vorig jaar nog een flink gat in de inkomsten van horecaondernemingen, die een aanzienlijk deel van het voorjaar van 2021 dicht moesten blijven. Nu die beperkingen zijn opgeheven ontvangen horecabedrijven weer massaal gasten.
Vergeleken met het tweede kwartaal van 2021 steeg de omzet in de horeca met bijna 85 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de eerste weken van dit jaar kampten eet- en drinkgelegenheden en hotels nog met een lockdown. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet in april, mei en juni met bijna een derde.
Hoteleigenaars en café-uitbaters zagen de omzet het hardst toenemen. De opbrengsten bij hen zijn in het tweede kwartaal meer dan verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder. Cafés behaalden bovendien een kwart meer omzet dan in het tweede kwartaal van 2019, het laatste jaar voordat corona wereldwijd toesloeg. Hotels verdienden 6 procent meer dan voor corona.
Nieuwe zorgen
Nu lockdowns alweer bijna zijn vergeten doemen nieuwe zorgen op voor horecaondernemers. Door personeelskrapte moeten ze soms noodgedwongen terrassen deels of helemaal sluiten terwijl er genoeg animo is voor een drankje, lunch of diner.
Het CBS meldt dan ook dat het ondernemersvertrouwen in de horeca is gedaald. Ondernemers in de branche zijn per saldo nog altijd positief, maar de zorgen over de economische ontwikkelingen in de nabije toekomst nemen toe. Mogelijk dat de hoge inflatie daarbij een rol speelt. Als mensen minder te besteden hebben, zullen ze minder snel buiten de deur eten, drinken of overnachten.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
8 uur geleden