Nederlanders geven meer uit in horeca dan voor corona
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse restaurants, cafés en hotels hebben in het tweede kwartaal meer omzet behaald dan voor de coronacrisis. Lockdowns sloegen vorig jaar nog een flink gat in de inkomsten van horecaondernemingen, die een aanzienlijk deel van het voorjaar van 2021 dicht moesten blijven. Nu die beperkingen zijn opgeheven ontvangen horecabedrijven weer massaal gasten.
Vergeleken met het tweede kwartaal van 2021 steeg de omzet in de horeca met bijna 85 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de eerste weken van dit jaar kampten eet- en drinkgelegenheden en hotels nog met een lockdown. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet in april, mei en juni met bijna een derde.
Hoteleigenaars en café-uitbaters zagen de omzet het hardst toenemen. De opbrengsten bij hen zijn in het tweede kwartaal meer dan verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder. Cafés behaalden bovendien een kwart meer omzet dan in het tweede kwartaal van 2019, het laatste jaar voordat corona wereldwijd toesloeg. Hotels verdienden 6 procent meer dan voor corona.
Nieuwe zorgen
Nu lockdowns alweer bijna zijn vergeten doemen nieuwe zorgen op voor horecaondernemers. Door personeelskrapte moeten ze soms noodgedwongen terrassen deels of helemaal sluiten terwijl er genoeg animo is voor een drankje, lunch of diner.
Het CBS meldt dan ook dat het ondernemersvertrouwen in de horeca is gedaald. Ondernemers in de branche zijn per saldo nog altijd positief, maar de zorgen over de economische ontwikkelingen in de nabije toekomst nemen toe. Mogelijk dat de hoge inflatie daarbij een rol speelt. Als mensen minder te besteden hebben, zullen ze minder snel buiten de deur eten, drinken of overnachten.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Zeer onwaarschijnlijk. Zo noemt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het bericht van vakbond FNV. Die meldt na onderzoek dat mensen met een uitkering in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per maand zouden krijgen dan mensen die elders wonen maar wel in een soortgelijke situatie zitten.
8 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - KLM-topvrouw Marjan Rintel wil dat Brussel met financiële maatregelen komt om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese branchegenoten. Die hoeven namelijk niet om Rusland heen te vliegen en daardoor concurreren zij op een oneerlijke manier met Europese vliegmaatschappijen, vindt ze.
25 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per maand dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke situatie zitten. Dit meldt vakbond FNV, die in een onderzoek verschillende uitkeringen in meer dan zeventig gemeenten heeft vergeleken. De vakbond vindt de grote verschillen oneerlijk en zegt zich hier grote zorgen over te maken.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag 39.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 4000 meer dan de vorige kijkdag in april van dit jaar. Ook het aantal te bezichtigen huizen lag hoger dan de vorige editie: ruim 6500 te koop staande woningen hadden de deuren opengezet, tegen 5600 in april.
17 uur geledenBRINDISI (ANP/RTR) - Italiaanse aanklagers hebben zeven mensen en twee bedrijven beschuldigd van fraude en het overtreden van veiligheidsregels in een onderzoek naar vermoedelijk gebrekkige vliegtuigonderdelen. Deze werden door een Italiaans bedrijf voor Boeing geproduceerd.
18 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Consumenten moeten mogelijk meer gaan betalen voor elektrische auto's uit China door de flink hogere importheffingen in de Europese Unie. Hiervoor waarschuwen Duitse autofabrikanten een dag nadat EU-lidstaten hadden ingestemd met de hogere tarieven. De Duitse auto-industrie kampt de laatste tijd met tegenvallende verkoopcijfers en steeds meer concurrentie van Chinese fabrikanten.
19 uur geledenDUBAI (ANP/AFP) - Passagiers van Emirates mogen geen piepers of walkietalkies meer meenemen als zij met de luchtvaartmaatschappij van of naar Dubai vliegen. Dit heeft de grootste vliegmaatschappij van het Midden-Oosten besloten nadat recent duizenden piepers en walkietalkies van Hezbollah-leden in Libanon waren ontploft. Emirates vliegt onder meer vanaf Schiphol naar thuisbasis Dubai.
22 uur geleden