Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

Bijna drie op de tien Nederlanders geven aan zich zorgen te maken over hun financiële situatie. Dat aandeel ligt nog wel onder het niveau van 2013, toen 32 procent aangaf zich zorgen te maken. Sinds dat jaar, waarin het CBS begon met zijn metingen, nam het aandeel af tot 23 procent in 2021.

Vooral 18- tot 25-jarigen geven aan zich veel zorgen te maken over de toekomstige financiële situatie, aldus het CBS. Naarmate de leeftijd hoger wordt, krimpt dat aandeel tot 23 procent van de 75-plussers. Zij maken zich volgens het statistiekbureau daarmee relatief de minste zorgen over hun financiën.

Alleenstaande ouders

Verhoudingsgewijs maken alleenstaande ouders zich daarnaast meer zorgen dan volwassenen met een partner. Zo geeft 40 procent van de alleenstaande ouders aan zich zorgen te maken. Van de huishoudens die bestaan uit twee volwassenen, met of zonder kinderen, is dat 26 procent.

Het inkomen speelt daarbij een rol. Hoe meer Nederlanders verdienen, hoe minder bezorgd ze zijn. Zo maken vier op de tien volwassenen, die behoren tot de groep die het minst verdient, zich zorgen over hun financiële situatie. Dat is twee keer zoveel als het aandeel mensen dat behoort tot de groep die het meest verdient.

Het CBS constateert ten slotte dat 24 procent van de mensen met een eigen koopwoning financiële zorgen hebben. Dat aandeel komt in de buurt van de bevindingen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die onderzoek heeft gedaan onder huiseigenaren. Daaruit kwam naar voren dat een op de vijf huizenbezitters stress ervaart over hun financiën. Volgens de NHG had 14 procent van de woningeigenaren de afgelopen twaalf maanden bijvoorbeeld moeite met het betalen van de woonlasten. Een vijfde daarvan had bovendien een betalingsachterstand.

Meer uit Financieel

Apple verontschuldigt zich voor reclamespot nieuwste iPad Pro

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple heeft zich verontschuldigd voor een reclamespotje voor de nieuwste iPad Pro, die dinsdag werd aangekondigd. In het filmpje suggereert Apple volgens critici elke vorm van creativiteit de grond in te drukken. Apple erkent "de plank te hebben misgeslagen", maar trekt de reclame niet in. Wel zou de spot niet meer op televisie komen.

1 uur geleden
AEX-index scherpt recordstand verder aan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omhoog. De hoofdindex scherpte daarmee de recordstand van Hemelvaartsdag verder aan. De stemming op de beursvloeren blijft optimistisch door de hoop dat de centrale banken spoedig zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven, nu de inflatie is afgenomen.

1 uur geleden
Britse economie uit recessie na groei in eerste kwartaal

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van het Verenigd Koninkrijk zit niet langer in een recessie. De Britse economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar namelijk met 0,6 procent, na een krimp in de laatste twee kwartalen van 2023. Van een recessie is sprake bij twee kwartalen van economische neergang op rij.

2 uur geleden
Bronnen: zoekvariant van ChatGPT wordt maandag beschikbaar

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI lanceert waarschijnlijk maandag zijn alternatief op basis van kunstmatige intelligentie (AI) voor het zoeken via Google. De toevoeging op ChatGPT kan in tegenstelling tot die eerdere populaire AI-variant van het bedrijf direct informatie van het internet aanbieden met bronvermelding, melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Zeker het gebrek aan duidelijke bronvermelding wordt als tekortkoming van ChatGPT gezien.

2 uur geleden
AEX koerst af op licht hoger begin na nieuw slotrecord

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een licht hoger begin. De hoofdindex lijkt daarmee de recordstand op Hemelvaartsdag verder aan te scherpen. De stemming op de beursvloeren wordt gesteund door de hoop dat de centrale banken spoedig zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven, nu de inflatie is afgenomen.

2 uur geleden
Microsoft komt met eigen winkel voor mobiele games

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat met een eigen onlinewinkel voor aankopen binnen mobiele games ook in deze lucratieve markt de concurrentie aan met Google en Apple. De 'appstore', die alleen via de browser toegankelijk wordt, is vanaf juli beschikbaar. Dat is eerst alleen met spellen van Microsoft zelf, waar titels als Candy Crush Saga en Minecraft bij horen. Later kunnen ook andere ontwikkelaars hun product aanbieden.

2 uur geleden
VS zetten Chinese bedrijven op zwarte lijst om spionageballon

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft 37 Chinese bedrijven toegevoegd aan de zwarte lijst van partijen waarmee niet zomaar zaken mag worden gedaan. Daaronder zijn ook enkele bedrijven die vermoedelijk betrokken waren bij een vorig jaar door de Amerikanen neergehaalde Chinese ballon.

3 uur geleden