Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders eten nog lang niet verstandig genoeg

Nederlanders eten nog lang niet verstandig genoeg

BILTHOVEN (ANP) - Nog geen 10 procent van de Nederlanders at de laatste jaren de -in de Schijf van Vijf- aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen, graanproducten en vetten. Dat constateert gezondheidsinstituut RIVM. Toch ziet de organisatie een "voorzichtige" verbetering ten opzichte van eerdere peilingsresultaten, meldt ze donderdag.

Ruim een derde van de Nederlanders nam wel voldoende kaas en brood tot zich, maar koos dan weer vooral voor broodsoorten die weinig vezels, veel ongunstige vetten of veel zout bevatten. En ongeveer twee derde van de Nederlanders at meer vlees dan wordt aanbevolen.

Een derde deel van de totale hoeveelheid voedsel en drank die we aten en dronken staat niet in de Schijf van Vijf. Dit deel is dus niet nodig en ook minder gezond. Deze producten bevatten vaak veel calorieën en ongunstige stoffen. "Zo krijgen we veel zout, suiker en ongunstige vetten binnen door hartige en zoete snacks te eten. Via dranken die buiten de Schijf vallen, krijgen we alcohol en veel suiker binnen", aldus het RIVM.

Het instituut baseert een en ander wel op wat oudere cijfers (2012-2016) en zegt ook dat er in die periode zo zachtjes aan al wel meer fruit werd gegeten dan daarvoor en mogelijk ook meer groenten. Vlees en suikerhoudende dranken werden ook wel wat minder populair, schat de organisatie. Het RIVM komt met nieuwere cijfers als de periode van de zomer 2019 tot en met die van 2021 zijn bestudeerd.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

karin49 6 maanden geleden
Ja het is fijn hoor dat promoten van gezond eten. Wat mij echter opvalt is dat gezond brood, mager vlees(waren), verse groenten, gezonde dranken werkelijk een rib uit je lijf kosten. Heb je een modaal inkomen of hoger dan is het allemaal geen probleem maar met een laag inkomen en dan de hoge vaste lasten, hoge kosten van het (openbaar) vervoer ook nog een arm en een been kwijt te moeten zijn aan "gezond en verantwoord" eten is gewoon niet haalbaar voor de meeste mensen. Sorry maar probeer eerst zelf eens van een laag inkomen zoals de bijstand of het minimum loon een huishouden te draaien. Ik wens je veel succes !

Meer uit Gezond

Rutte: bibliotheken mogen op 20 mei open

DEN HAAG (ANP) - De bibliotheken gaan eerder open. Nadat de Tweede Kamer daar woensdag in een debat op had aangedrongen zei premier Mark Rutte dat de bibliotheken worden meegenomen in stap twee van het openingsplan.

10 uur geleden
Noren stoppen met AstraZeneca en wachten met coronavaccin Janssen

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen stopt definitief met het coronavaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca en wacht met het gebruik van het Janssen-vaccin uit Leiden (Johnson & Johnson). Premier Erna Solberg wees op het risico van bloedproblemen na een inenting. De bijwerkingen zijn weliswaar zeldzaam, maar ernstig, rechtvaardigde ze het besluit.

13 uur geleden
Indiase coronavariant tot nu toe vier keer opgedoken in Nederland

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM heeft in Nederland tot dusver vier gevallen van de Indiase variant van het coronavirus gevonden. De variant lijkt volgens het instituut mogelijk extra besmettelijk, maar niet van invloed op de werking van de coronavaccins die nu worden gebruikt.

13 uur geleden
Hamer hoopt alle fractievoorzitters volgende week te spreken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe informateur Mariëtte Hamer hoopt de volgende fase van de formatie volgende week te starten met gesprekken met alle fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Dat zei ze woensdag voorafgaand aan haar gesprek met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, waarin ze zal praten over haar opdracht als informateur.

13 uur geleden
In VS hadden 28 mensen last van trombose na prik Janssen-vaccin

WASHINGTON (ANP/RTR) - In de Verenigde Staten hebben 28 mensen last gekregen van trombose en een lager aantal bloedplaatjes nadat ze waren ingeënt met het coronavaccin van Janssen. Er zijn meer dan 8,7 miljoen mensen gevaccineerd met het middel in de VS.

14 uur geleden
Helft van basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen

DEN HAAG (ANP) - De helft van de 6700 basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen, terwijl het Ministerie van Onderwijs van plan was alle coronatesten deze week onder scholen verdeeld te hebben. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vindt het teleurstellend. "De testen lagen bijna nog eerder in de supermarkt dan op school."

14 uur geleden
Duitsland versoepelt regels voor gevaccineerde reizigers

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft besloten de quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden verregaand te versoepelen. Zij hoeven niet meer in zelfisolatie of getest te worden als ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, al hersteld zijn van een coronabesmetting of een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen.

15 uur geleden