Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders eten nog lang niet verstandig genoeg

Nederlanders eten nog lang niet verstandig genoeg

BILTHOVEN (ANP) - Nog geen 10 procent van de Nederlanders at de laatste jaren de -in de Schijf van Vijf- aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen, graanproducten en vetten. Dat constateert gezondheidsinstituut RIVM. Toch ziet de organisatie een "voorzichtige" verbetering ten opzichte van eerdere peilingsresultaten, meldt ze donderdag.

Ruim een derde van de Nederlanders nam wel voldoende kaas en brood tot zich, maar koos dan weer vooral voor broodsoorten die weinig vezels, veel ongunstige vetten of veel zout bevatten. En ongeveer twee derde van de Nederlanders at meer vlees dan wordt aanbevolen.

Een derde deel van de totale hoeveelheid voedsel en drank die we aten en dronken staat niet in de Schijf van Vijf. Dit deel is dus niet nodig en ook minder gezond. Deze producten bevatten vaak veel calorieën en ongunstige stoffen. "Zo krijgen we veel zout, suiker en ongunstige vetten binnen door hartige en zoete snacks te eten. Via dranken die buiten de Schijf vallen, krijgen we alcohol en veel suiker binnen", aldus het RIVM.

Het instituut baseert een en ander wel op wat oudere cijfers (2012-2016) en zegt ook dat er in die periode zo zachtjes aan al wel meer fruit werd gegeten dan daarvoor en mogelijk ook meer groenten. Vlees en suikerhoudende dranken werden ook wel wat minder populair, schat de organisatie. Het RIVM komt met nieuwere cijfers als de periode van de zomer 2019 tot en met die van 2021 zijn bestudeerd.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

karin49 4 weken geleden
Ja het is fijn hoor dat promoten van gezond eten. Wat mij echter opvalt is dat gezond brood, mager vlees(waren), verse groenten, gezonde dranken werkelijk een rib uit je lijf kosten. Heb je een modaal inkomen of hoger dan is het allemaal geen probleem maar met een laag inkomen en dan de hoge vaste lasten, hoge kosten van het (openbaar) vervoer ook nog een arm en een been kwijt te moeten zijn aan "gezond en verantwoord" eten is gewoon niet haalbaar voor de meeste mensen. Sorry maar probeer eerst zelf eens van een laag inkomen zoals de bijstand of het minimum loon een huishouden te draaien. Ik wens je veel succes !

Meer uit Gezond

Flinke stijging van aantal coronagevallen afgelopen etmaal

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal coronagevallen is flink gestegen. Tussen donderdag en vrijdagochtend werden 5790 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde dat instituut ongeveer 4500 nieuwe gevallen en op woensdag ruim 4900.

10 uur geleden
Nog maar eens per drie jaar preventief onderzoek naar borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt verdere vertraging op door de corona-uitbraak. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet zich genoodzaakt de periode tussen twee onderzoeken tijdelijk te verlengen, van twee jaar naar maximaal drie jaar.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

ROTTERDAM (ANP) - Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1781 coronapatiënten. Dat zijn er 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
90 procent heeft halfjaar na coronabesmetting nog antistoffen

BILTHOVEN (ANP) - De overgrote meerderheid (90 procent) van de mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, had een halfjaar later nog steeds antistoffen tegen het virus in het bloed. De antistoffen worden na verloop van tijd bovendien sterker, waardoor er minder van nodig zijn om hetzelfde werk te doen. Die conclusies trekken onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een groot lopend onderzoek naar immuniteit tegen het virus.

1 dag geleden
Aantal coronagevallen daalt licht, totaal naar ruim half miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal coronagevallen is iets gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdag werden 4506 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdag meldde dat instituut iets minder dan 5000 nieuwe gevallen.

1 dag geleden
Gommers: sla kerst maar een jaartje over

HILVERSUM (ANP) - Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, heeft als boodschap voor Nederland om kerst maar een jaartje over te slaan. Het is volgens hem nog te vroeg om de coronamaatregelen rond de kerstdagen te versoepelen, zei hij in gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1).

1 dag geleden
Ernst Kuipers praat alleen nog op maandag het land bij

ROTTERDAM (ANP) - Nu de ergste coronadrukte in de ziekenhuizen achter de rug is, worden ook de persmomenten van Ernst Kuipers teruggeschroefd. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) praat voortaan alleen op maandag nog de pers en het land bij over de stand van zaken in de ziekenhuizen. Het persmoment op donderdag komt te vervallen.

1 dag geleden