
Nederlanders eten meeste vleesvervangers van Europa
UTRECHT (ANP) - Nederlanders eten van alle Europeanen de meeste vleesvervangers en geven er ook het meeste geld aan uit. Met name plantaardige kaas kopen we graag. Daarnaast verdubbelde de verkoop van plantaardige alternatieven in Nederlandse supermarkten de afgelopen twee jaar tot 291 miljoen euro per jaar. Dat meldt de internationale voedingsorganisatie ProVeg in een rapport over de plantaardige sector in Europa.
De groei was het sterkst in discountsupermarkten Aldi en Lidl. Die vormen nu 10 procent van de totale verkoopwaarde. Volgens het onderzoek zijn de plantaardige vlees- en zuivelvervangers nu echt doorgebroken nu ze ook in dit soort supermarkten te koop zijn. Tijdens het coronajaar 2020 was de grootste groei te zien van de afgelopen paar jaar, volgens het onderzoek een "cruciaal moment in de eiwittransitie" en een teken dat dit jaar een kanteljaar kan worden. Het rapport gebruikt data van marktonderzoeker Nielsen over supermarktverkopen in elf Europese landen de afgelopen drie jaar.
In heel Europa verdubbelde de afgelopen paar jaar de consumptie van plantaardige vleesvervangers. De totale waarde van de Europese vleesvervangersmarkt schat Nielsen nu op 3,6 miljard euro. Duitsland is de grootste markt voor plantaardige alternatieven. Elk jaar gaat daar voor bijna een miljard euro aan vlees- en zuivelvervangers over de toonbank, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Frankrijk.
870 gram plantaardige vervangers
Qua grootte in afzetmarkt staat Nederland op plek zes, maar per hoofd van de bevolking staat Nederland aan kop. Dat komt onder meer omdat we per persoon meer uitgeven aan vleesvervangers, jaarlijks zo'n 17 euro per persoon. Het Verenigd Koninkrijk (zo'n 7 euro) en Duitsland (zo'n 4 euro) geven daarna het meeste uit. Nederlanders eten ook het meest: 870 gram plantaardige vervangers per persoon, wat neerkomt op ongeveer 8 à 10 vegaburgers. Opgeteld eet Nederland 15 miljoen kilo vleesvervangers per jaar.
Nederlanders kopen het liefste vleesvervangers, gevolgd door melk- en yoghurtvervangers. In andere Europese landen voeren de zuivelvervangers de boventoon. Van de vleesvervangers zijn bij Nederlanders burgers, roerbakstukjes en balletjes het populairst. Van de melkvervangers brengt amandelmelk het meeste op, gevolgd door soja- en havermelk. Die laatste is de afgelopen twee jaar het snelst gegroeid.
Plantaardige kaas is wel aan een opmars bezig, de verkoop daarvan steeg de afgelopen twee jaar met 400 procent en is jaarlijks goed voor 4,8 miljoen euro. Plakken kaas zijn het meest in trek, gevolgd door geraspte kaas. Daarnaast kwamen er ook andere soorten kaasvervangers bij, zoals kaasstukken, kaasrolletjes en roomkaas. Plantaardige kaas is alleen nog niet doorgedrongen tot de discounters.
Meer uit Financieel
FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.
20 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.
2 uur geledenMUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.
7 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.
8 uur geleden