Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben veel van hun sinterklaasinkopen ruim voor 5 december gedaan, waarbij ze mogelijk nog wilden profiteren van aanbiedingen rond Black Friday. Afgelopen zaterdag was weliswaar de drukste dag aan de kassa van de afgelopen week, maar het aantal betalingen met betaalkaarten was lang niet zo groot als de zaterdag na het koopjesfestijn.

Afgelopen zaterdag, met nog twee dagen te gaan tot 5 december, betaalden shoppers in Nederlandse winkels 20,3 miljoen keer met pinpas of creditcard voor een totaalbedrag van iets meer dan 577 miljoen euro. Een week eerder ging het om 21,4 miljoen betalingen voor een bedrag van 635 miljoen euro. Toen schermden veel winkeliers nog met kortingen in verband met Black Friday, dat een dag eerder viel.

Volgens de Betaalvereniging Nederland, die de cijfers over kaartbetalingen bekendmaakte, kozen veel shoppers er ook afgelopen week voor om niet tot het allerlaatste moment te wachten met inkopen doen. Zo waren er donderdag aan de toonbank 15 procent meer betalingen met pinpassen en creditcards dan op een normale donderdag. Het verschil tussen zaterdag 3 december en een gewone zaterdag was met 5 procent veel kleiner.

Voetbal

Of de wedstrijd van het Nederlands elftal dit weekend van invloed was op het koopgedrag, is moeilijk te meten. Betaalvereniging Nederland houdt de betalingscijfers niet per uur bij, maar meldt wel dat het om 14.15 uur het drukst was aan de kassa. De wedstrijd van Oranje tegen de Verenigde Staten begon om 16.00 uur.

Online blijft de afgelopen Black Friday (25 november) qua betalingen nog altijd de drukste dag van dit jaar. Webwinkel Bol.com meldt dat klanten nog niet erg terughoudend zijn met hun onlineaankopen, ook al is de inflatie hoog en zijn gas en elektriciteit flink duurder geworden. Wel gaat de verkoop van kerstverlichting minder hard dan vorig jaar.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

5 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

5 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

6 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

8 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

9 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

9 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

10 uur geleden