Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben veel van hun sinterklaasinkopen ruim voor 5 december gedaan, waarbij ze mogelijk nog wilden profiteren van aanbiedingen rond Black Friday. Afgelopen zaterdag was weliswaar de drukste dag aan de kassa van de afgelopen week, maar het aantal betalingen met betaalkaarten was lang niet zo groot als de zaterdag na het koopjesfestijn.

Afgelopen zaterdag, met nog twee dagen te gaan tot 5 december, betaalden shoppers in Nederlandse winkels 20,3 miljoen keer met pinpas of creditcard voor een totaalbedrag van iets meer dan 577 miljoen euro. Een week eerder ging het om 21,4 miljoen betalingen voor een bedrag van 635 miljoen euro. Toen schermden veel winkeliers nog met kortingen in verband met Black Friday, dat een dag eerder viel.

Volgens de Betaalvereniging Nederland, die de cijfers over kaartbetalingen bekendmaakte, kozen veel shoppers er ook afgelopen week voor om niet tot het allerlaatste moment te wachten met inkopen doen. Zo waren er donderdag aan de toonbank 15 procent meer betalingen met pinpassen en creditcards dan op een normale donderdag. Het verschil tussen zaterdag 3 december en een gewone zaterdag was met 5 procent veel kleiner.

Voetbal

Of de wedstrijd van het Nederlands elftal dit weekend van invloed was op het koopgedrag, is moeilijk te meten. Betaalvereniging Nederland houdt de betalingscijfers niet per uur bij, maar meldt wel dat het om 14.15 uur het drukst was aan de kassa. De wedstrijd van Oranje tegen de Verenigde Staten begon om 16.00 uur.

Online blijft de afgelopen Black Friday (25 november) qua betalingen nog altijd de drukste dag van dit jaar. Webwinkel Bol.com meldt dat klanten nog niet erg terughoudend zijn met hun onlineaankopen, ook al is de inflatie hoog en zijn gas en elektriciteit flink duurder geworden. Wel gaat de verkoop van kerstverlichting minder hard dan vorig jaar.

Meer uit Financieel

Philips onderaan in lagere AEX, KPN aan kop na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag omlaag onder aanvoering van Philips. Het zorgtechnologieconcern zakte 6,6 procent en leverde daarmee alle winst van een dag eerder weer in. Maandag won Philips nog flink na publicatie van de jaarresultaten en de aankondiging van een nieuwe grote ontslagronde.

23 minuten geleden
Denktank: voor het eerst meer groene stroom dan uit gas in 2022

LONDEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De hoeveelheid zonne- en windstroom in de Europese Unie lag vorig jaar voor het eerst hoger dan de hoeveelheid met gas opgewekte stroom. Dat stelt de Britse denktank Ember die een analyse maakte van de energiemarkt in de EU. Inmiddels is 22 procent van de gebruikte stroom met zonnepanelen en windmolens opgewekt.

39 minuten geleden
UWV: uitkeringslasten flink hoger door stijging minimumloon

DEN HAAG (ANP) - De kosten voor uitkeringen in Nederland vallen dit jaar 800 miljoen euro hoger uit dan eerder verwacht, meldt uitkeringsinstantie UWV. Die kostenstijging komt door het besluit van het kabinet om de minimumlonen met ingang van dit jaar te verhogen vanwege de gestegen inflatie. De totale uitkeringslasten komen voor dit jaar daardoor uit op 24 miljard euro, vorig jaar was dat nog 21 miljard euro.

45 minuten geleden
Popblad: Elton John behaalt met afscheidstournee recordopbrengst

NEW YORK (ANP) - Elton John heeft met zijn afscheidstournee een nieuw record te pakken. De Britse muzikant heeft nog enkele concerten te gaan maar de Farewell Yellow Brick Road Tour heeft al 817,9 miljoen dollar (757 miljoen euro) opgeleverd, schrijft muziekblad Billboard. Nooit eerder bracht een tournee zoveel op volgens de berekeningen van het Amerikaanse tijdschrift.

48 minuten geleden
Economie eurozone groeit ook in vierde kwartaal

LUXEMBURG (ANP) - De economie in de eurozone is ook in het vierde kwartaal nog gegroeid, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. De groei is wel verder afgenomen ten opzichte van de eerste twee kwartalen van 2022 toen de economie nog stevig vooruitging door de heropening van de economie na de coronabeperkingen. De hoge inflatie en de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank om die geldontwaarding te beperken, remmen inmiddels de economische groei af.

1 uur geleden
Reuters: VS stoppen met verlenen exportvergunningen voor Huawei

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zijn gestopt met het goedkeuren van vergunningen voor het leveren van producten aan het Chinese telecomconcern Huawei door Amerikaanse bedrijven. Dat melden ingewijden aan persbureau Reuters. Huawei kampt al jaren met exportbeperkingen van de VS. De Amerikanen vrezen dat het bedrijf via achterdeurtjes in zijn technologie spionage mogelijk maakt.

1 uur geleden
Economen: Brexit kost Britse economie 100 miljard pond per jaar

LONDEN (ANP) - De Brexit kost de Britse economie zo'n 100 miljard pond per jaar, hebben economen van data- en persbureau Bloomberg uitgerekend. Omgerekend is dat bijna 114 miljard euro. Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie laat zich volgens de deskundigen op meerdere manieren voelen. Zo staan de investeringen onder druk en kampen Britse ondernemingen met een groot tekort aan arbeidskrachten. Daardoor zou de Britse economie nu 4 procent kleiner zijn dan zonder de Brexit het geval zou zijn geweest.

2 uur geleden