Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders blijven evenveel vlees eten, stelt Natuur & Milieu

Nederlanders blijven evenveel vlees eten, stelt Natuur & Milieu

UTRECHT (ANP) - Het aantal Nederlanders dat vlees eet, blijft ook dit jaar weer nagenoeg gelijk, stelt Natuur & Milieu in de Vegamonitor. Ruim zes op de tien mensen omschrijven zichzelf als vleeseter, stelt de organisatie op basis van onderzoek onder bijna duizend respondenten. Volgens Natuur & Milieu schommelt het aantal vleeseters al jaren rond de 60 procent.

Ongeveer 3 op de 10 mensen zien zichzelf anno 2021 als flexitariër en eten minstens een dag in de week geen vlees. 3 procent eet wel vis maar geen vlees en nog eens 3 procent noemt zichzelf vegetariër. 1 procent van de ondervraagden is veganist. Gemiddeld eten Nederlanders 5,4 dagen per week vlees of vis, 1,3 dagen vegetarisch en 0,3 dagen veganistisch (dus ook zonder zuivel of ei).

Mensen die vlees of vis eten, geven aan dat ze dat doen omdat ze het bijvoorbeeld zo gewend zijn vanuit huis, of het is normaal voor ze om het met familie of vrienden te eten. Dorien Ackerman van Natuur & Milieu: "Het onderzoek laat zien dat het doorbreken van gewoontes ontzettend moeilijk is." Het is volgens haar nu aan supermarkten en de overheid om te zorgen dat er iets gedaan wordt aan de vleesprijzen. Er moet niet meer "gestunt" worden met vlees en de milieuschade die vlees oplevert moet in de prijs worden verrekend, vindt Ackerman.

Het onlineonderzoek is uitgevoerd door Kantar, onder Nederlanders van 16 jaar en ouder die uit een database zijn gehaald van ongeveer 120.000 mensen. De groep is representatief als het gaat om leeftijd, geslacht, regio, sociale klasse en gezinsgrootte.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

43 minuten geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

3 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

4 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

4 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

5 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

5 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

6 uur geleden