Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders aten opnieuw meer groente en fruit

Nederlanders aten opnieuw meer groente en fruit

ZOETERMEER (ANP) - Nederlanders hebben ook in het tweede coronajaar meer groente en fruit gegeten. Volgens branchevereniging GroentenFruit Huis steeg de consumptie met 3 procent. Sinds het begin van de coronapandemie zijn Nederlanders volgens de branche meer bezig met gezond eten. In 2020 ging de consumptie al met 4 procent omhoog.

Ook wordt er meer thuis gekookt, waarbij Nederlanders kiezen voor gemak. Zo zijn de vers gesneden groente die in de supermarkt te vinden zijn, goed voor een derde van alle uitgaven aan verse groenten. Ook doen de zogeheten verspakketten het goed, met daarin alles wat nodig is om een specifiek gerecht te bereiden.

Ten opzichte van 2020 groeiden ook de verkopen van biologisch geteelde groenten en fruit. Het aandeel daarvan bedraagt nu 4 procent van het totaal.

Verder verkocht Nederland 1 procent meer groente en fruit aan het buitenland, waarmee de exportwaarde op 13,1 miljard euro uitkwam. Daarvan blijft 95 procent in Europa, met Duitsland als belangrijkste afzetmarkt. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde met een achtste ten opzichte van 2020 nu de brexit een feit is.

Nederlandse bedrijven importeerden voor 9,2 miljard aan groente en fruit, een toename van 3 procent. Driekwart van de invoer betreft fruit. Onder meer avocado's, bananen, druiven, blauwe bessen en sinaasappels worden veel geïmporteerd.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

5 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

5 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

6 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

8 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

8 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

9 uur geleden