Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlanders (52 en 20) dood door noodweer Slovenië

Nederlanders (52 en 20) dood door noodweer Slovenië

LJUBLJANA (ANP) - Twee Nederlanders zijn om het leven gekomen door het noodweer dat Slovenië de afgelopen dagen teistert. Het zijn twee mannen, van 52 en 20 jaar uit Gouda, zo bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken berichtgeving van RTL Nieuws. Eerder meldde de Sloveense politie dat het om een 52-jarig en een 19-jarig slachtoffer ging. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verleent consulaire bijstand aan de nabestaanden, aldus de woordvoerster.

Volgens de Sloveense politie maakten ze een tocht bij een berg in het noorden van het land, de Veliki Draški. Het is niet duidelijk waaraan ze zijn overleden, mogelijk zijn ze geraakt door bliksem. De Veliki Draški is een berg van ongeveer 2200 meter hoog in het noorden van het land, niet ver van de plaats Bled.

Er is ook sprake van een derde dodelijk slachtoffer, een bejaarde man uit Slovenië zelf. Zijn stoffelijk overschot werd gevonden bij zijn woning in de buurt van het dorpje Kamnik, ten noorden van de hoofdstad Ljubljana.

Niet begaanbaar

Sinds donderdagavond wordt het land, dat erg populair is onder Nederlandse toeristen, getroffen door hevige regenval. In 24 uur tijd viel in het noorden van Slovenië de hoeveelheid neerslag die doorgaans in een hele maand valt. Een belangrijke autoweg die de hoofdstad Ljubliana verbindt met het noorden van het land werd afgesloten. Meerdere dorpen in het noorden zijn volgens de autoriteiten door het water van de buitenwereld afgesloten. Ook waait het hard en zijn er veel onweersbuien.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing toegevoegd aan het reisadvies voor Slovenië. "Er is een hoog risico dat er meer overstromingen en aardverschuivingen ontstaan", schrijft het ministerie. "De situatie kan snel veranderen. Op verschillende plekken zijn wegen, waaronder hoofdwegen, niet begaanbaar voor verkeer." Reizigers krijgen het advies om aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen en mediaberichten in de gaten te houden. Het reisadvies blijft ondanks de waarschuwing op groen.

Meer uit Binnenland

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na mishandeling conducteur

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag twee mannen van 21 en 23 jaar uit Heiloo en Anna Paulowna veroordeeld tot 93 dagen celstraf, waarvan negentig voorwaardelijk. Daarnaast kregen beiden een werkstraf van 180 uur opgelegd. Het tweetal ging op 13 september vorig jaar in de trein richting Alkmaar bij station Schagen een conducteur te lijf. De NS-beambte werd geslagen, geschopt, gebeten en met een schroevendraaier in zijn hand gestoken. Ook treinreizigers die de man te hulp schoten kregen klappen.

35 minuten geleden
Man die in vuilniswagen Arnhem terechtkwam is overleden

ARNHEM (ANP) - De man die dinsdagochtend in een vuilniswagen in Arnhem terechtkwam is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie.

38 minuten geleden
Twee Nederlandse terrorismeverdachten uit Syrië opgehaald

DEN HAAG (ANP) - Twee van terrorisme verdachte vrouwen zijn met hun twee kinderen uit Syrië overgebracht naar Nederland, laten demissionair ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten.

1 uur geleden
Advocaat UvA-betogers geen gelijk van officier van justitie

AMSTERDAM (ANP) - De officier van justitie heeft aan Willem Jebbink, de advocaat van veel gearresteerde UvA-betogers, laten weten dat de aanhoudingen in het protestkamp aan de Roetereilandscampus van de universiteit rechtmatig waren. Volgens Jebbink hadden de pro-Palestijnse demonstranten niet opgepakt mogen worden op grond van erfvredebreuk, omdat zij actievoerden op een "voor het publiek vrij toegankelijk terrein bij een universiteit".

1 uur geleden
Studentenclubs bezorgd over ontruiming

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse Studentenvakbond ASVA en de Landelijke Studentenvakbond maken zich volgens eigen zeggen "ernstige zorgen over de brute ontruiming van het studentenprotest" dat maandag plaatsvond op een campus van de UvA op Roeterseiland.

2 uur geleden
Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder meer uit solidariteit met de pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd. Dat zegt docent sociologie Sam Hamer.

2 uur geleden
Rechter kan niets met klachten over bezwaartermijn verkeersboetes

UTRECHT (ANP) - Het heeft geen zin om naar de rechter te stappen als het Openbaar Ministerie te lang op zich laat wachten om een bezwaar tegen een opgelegde verkeersboete te behandelen. Dat oordeelt de rechtbank in Utrecht in een uitspraak over 433 zaken.

2 uur geleden