Nederlander vindt file beperkt maatschappelijk probleem
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders leggen zich neer bij het feit dat ze in de file staan. Vorig jaar vond 35 procent het niet acceptabel om in de file te staan, in 2010 was dat nog 72 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM). Nederlanders vinden andere zaken zoals agressie op de weg en in het openbaar vervoer, geluidsoverlast en luchtverontreiniging een groter probleem.
Iets meer dan de helft van de automobilisten (51 procent) staat sporadisch in de file. Uit het onderzoek blijkt verder dat 15 procent minimaal een keer per week in de file staat. De vertraging bedraagt dan gemiddeld 43 minuten.
Irritaties
"De meeste mensen ervaren gevoelens van berusting en acceptatie wanneer zij in een file belanden", aldus het KIM. Filerijders storen zich vooral aan andere automobilisten die bijvoorbeeld over de vluchtstrook rijden of bumperkleven.
Mensen die in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant wonen hebben het vaakst last van files. In die laatste provincie is de gemiddelde vertraging het hoogst, aldus het KIM.
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn vanaf vrijdag logeerwoningen beschikbaar voor mensen die door de explosies en brand aan de Tarwekamp gedupeerd zijn. Volgens de gemeente hebben veertien huishoudens gezegd dat ze een woning nodig hebben. Het gaat om logeerwoningen in de wijk Mariahoeve, waar ook de Tarwekamp is.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De inzamelingsactie voor de 8-jarige jongen die als enige van zijn gezin de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag heeft overleefd, loopt verder op. De teller stond donderdagmiddag op ruim 70.000 euro, is te zien op gofundme.com.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De NAVO-landen zouden zich moeten spiegelen aan de Koude Oorlog, toen "Europeanen veel meer dan 3 procent" van hun bruto binnenlands product (bbp) aan hun defensie besteedden, vindt NAVO-topman Mark Rutte. "De gevaren voor onze vrijheid en veiligheid zijn net zo groot - zo niet groter."
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het noodbevel aan de Tarwekamp in Den Haag, waar zaterdagochtend vroeg onder meer vijf woningen instortten na explosies, wordt niet verlengd. Dat betekent dat het vanaf vrijdagochtend 09.00 uur niet meer van kracht is, meldde een woordvoerster van de gemeente donderdag.
5 uur geleden