
Nederlander vindt file beperkt maatschappelijk probleem
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders leggen zich neer bij het feit dat ze in de file staan. Vorig jaar vond 35 procent het niet acceptabel om in de file te staan, in 2010 was dat nog 72 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM). Nederlanders vinden andere zaken zoals agressie op de weg en in het openbaar vervoer, geluidsoverlast en luchtverontreiniging een groter probleem.
Iets meer dan de helft van de automobilisten (51 procent) staat sporadisch in de file. Uit het onderzoek blijkt verder dat 15 procent minimaal een keer per week in de file staat. De vertraging bedraagt dan gemiddeld 43 minuten.
Irritaties
"De meeste mensen ervaren gevoelens van berusting en acceptatie wanneer zij in een file belanden", aldus het KIM. Filerijders storen zich vooral aan andere automobilisten die bijvoorbeeld over de vluchtstrook rijden of bumperkleven.
Mensen die in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant wonen hebben het vaakst last van files. In die laatste provincie is de gemiddelde vertraging het hoogst, aldus het KIM.
Meer uit Binnenland
DOKKUM (ANP) - De koninklijke familie gaat volgend jaar tijdens Koningsdag naar het Friese Dokkum, dat meldt de Rijksvoorlichtingendienst vrijdag. In 2026 is Koningsdag weer op 27 april. Dit jaar was het op 26 april, omdat 27 april op een zondag viel. De familie ging toen naar Doetinchem.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
33 minuten geledenSAN SALVADOR (ANP) - De drie moordenaars van vier Nederlandse journalisten in 1982 in El Salvador moeten ieder dertig jaar de cel in. De voormalige topmilitairen waren in juni tot vijftien jaar veroordeeld. In het schriftelijke vonnis verduidelijkt de rechtbank dat elke straf feitelijk zestig jaar is, omdat er vier slachtoffers waren. De daders hoeven "slechts dertig jaar" uit te zitten, aangezien dat de maximale straf was die de wet destijds oplegde, aldus de advocaat van de slachtoffers, Gustavo Huezo. Dat melden media in het Midden-Amerikaanse land, zoals La Prensa Gráfica.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog veel werk om zowel de Wet regie volkshuisvesting als het tweestatusstelsel voor asielzoekers goed te laten werken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad. Beide wetten zijn door de Tweede Kamer aangenomen, maar lastig uit te voeren. Dat stuit op verzet van oppositiepartijen die in de Eerste Kamer nodig zijn voor een meerderheid.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Justitie, Asiel) denkt dat het nog veel moeite gaat kosten om de strengere asielwet door de Eerste Kamer te krijgen. "Het zal nog hard werken worden", zegt hij een dag na de chaos in de Tweede Kamer.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Pauluskerk in Rotterdam blijft mensen zonder papieren helpen, ook als de asielnoodmaatregelenwet door de Eerste Kamer komt. Donderdag stemde de Tweede Kamer in met de asielwetten, inclusief de strafbaarstelling van illegaliteit. "We proberen naar ons geweten te luisteren en te doen wat goed is. Als we er een paar regels voor moeten oprekken of een stapje verder gaan dan van Den Haag mag, doen we dat", zegt Martijn van Leerdam, dominee en directeur.
1 uur geleden