Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlander van 18 mag mee met commerciële vlucht richting ruimte

Nederlander van 18 mag mee met commerciële vlucht richting ruimte

VAN HORN (ANP) - De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen mag volgende week met Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, mee op een commerciële vlucht richting de ruimte. Het is de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin. Het bedrijf heeft de naam van Daemen donderdag bekendgemaakt.

Als het vaartuig de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. Dat record is nu nog in handen van de Rus German Titov, die 25 was toen hij in 1961 naar de ruimte ging. Daemen is dan ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers. Van den Berg deed dat als Amerikaans staatsburger.

De lancering staat gepland voor volgende week dinsdag. De raket gaat na lancering naar ongeveer 100 kilometer hoogte. Daar zien de passagiers aan boord de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde. Na een paar minuten gewichtloosheid keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze gaan niet hoog genoeg en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen. Blue Origin wil zulke toeristische reizen naar de ruimte verkopen.

Geveild voor het goede doel

De raket heet New Shepard, een eerbetoon aan Alan Shepard, de eerste Amerikaan in de ruimte. Aan boord is plek voor vier mensen. Een daarvan is Jeff Bezos zelf, een ander is zijn broer Mark. De derde passagier is de 82-jarige Wally Funk. Zij wordt na lancering de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

De vierde plek werd geveild voor het goede doel. Een onbekend persoon betaalde zo'n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor dat ticket, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht. Het plekje aan boord mocht worden weggegeven. Daemen, die ook een bod op de vlucht had uitgebracht, bleek de gelukkige. Hij wil in september, na terugkeer op aarde, natuurkunde in Utrecht gaan studeren. "Oliver vertegenwoordigt een nieuwe generatie mensen die ons helpen om een weg naar de ruimte te bouwen", liet Blue Origin weten.

Hevige concurrentiestrijd

Bezos is met zijn ruimtevaartbedrijf verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met twee andere miljardairs, die ook toeristische vluchten naar de ruimte willen verkopen. Zij proberen elkaar af te troeven. Concurrent Richard Branson maakte vorige week zelf een vlucht naar de rand van de dampkring, aan boord van een toestel van zijn bedrijf Virgin Galactic. Dat ruimtevliegtuig ging naar 86 kilometer hoogte. Branson zegt dat de ruimte op 80 kilometer hoogte begint en dat zijn klanten dus naar de ruimte gaan. Volgens Bezos is dat te laag en begint de ruimte pas bij 100 kilometer boven de aarde, een grens die zijn vaartuig wel passeert.

De derde ruimtemiljardair is Elon Musk, de man achter PayPal en Tesla. Hij brengt al mensen en voorraden naar de ruimte met zijn bedrijf SpaceX. Over een paar jaar wil hij onder meer rondvluchten langs de maan verkopen. SpaceX wil ook klanten een paar dagen lang in een baan rond de aarde brengen, op enkele honderden kilometers hoogte, en rond 2027 brengt SpaceX mogelijk mensen naar een ruimtehotel.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

1 uur geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

2 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

2 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

5 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden