Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlander van 18 gaat met rijkste mens Bezos mee de ruimte in

Nederlander van 18 gaat met rijkste mens Bezos mee de ruimte in

VAN HORN (ANP) - Een 18-jarige Tilburger kan dinsdag de jongste astronaut ooit worden. Oliver Daemen mag met Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, mee op een commerciële toeristische vlucht naar de ruimte. Daemen wordt dan ook de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

Amazon-oprichter Bezos wil vluchten naar de rand van de dampkring verkopen. Zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft daarom een raket ontwikkeld, de New Shepard. Die is al een paar keer getest en voert dinsdag zijn eerste bemande vlucht uit. De raket moet rond 15.00 uur Nederlandse tijd worden gelanceerd in het westen van Texas.

Na opstijgen gaat het vaartuig naar ruim 100 kilometer hoogte. Daemen en de anderen zijn gewichtloos en zien de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde. Na een paar minuten keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze gaan niet hoog genoeg en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen.

Aan boord van het ruimtevaartuig zitten vier mensen. Een van hen is Bezos zelf, een ander is zijn broer Mark. De derde passagier is de 82-jarige Wally Funk. Zij wordt na lancering de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

Het vierde ticket werd geveild voor het goede doel. Een onbekend persoon betaalde zo'n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor de reis, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht. Het plekje aan boord mocht worden weggegeven. Daemen, wiens vader ook een bod op de vlucht had uitgebracht, bleek de gelukkige. Hij wil in september, na terugkeer op aarde, in Utrecht natuurkunde gaan studeren.

Meer uit Binnenland

Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

20 minuten geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

1 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

5 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

6 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

8 uur geleden
Organisatie festival 'geschokt' door dodelijk steekincident

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie van het festival Solid Grooves zegt geschokt te zijn door het dodelijke steekincident dat zondagavond op het festivalterrein plaatsvond. "We tasten in het duister over het hoe en waarom", staat in een verklaring op de website. "Onze gedachten gaan naar de slachtoffers, hun naasten en ooggetuigen van dit heftige incident."

12 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

15 uur geleden