Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nederlander Aydin C. hoort straf voor afpersing van Amanda Todd

Nederlander Aydin C. hoort straf voor afpersing van Amanda Todd

NEW WESTMINSTER (ANP) - Nederlander Aydin C. hoort in Canada zijn straf in de zaak rond Amanda Todd (15). De Canadese tiener deelde in 2012 een video op YouTube waarin ze vertelde te worden afgeperst met naaktbeelden van haarzelf. De video ging na haar zelfmoord de wereld over.

C. werd in augustus schuldig bevonden aan onder meer afpersing, intimidatie en het bezit van kinderporno. De twaalf juryleden kwamen binnen een dag tot hun oordeel. De zwaarst mogelijk straf in deze zaak is levenslang. C. ontkent alle schuld. De veertiger is niet vervolgd voor de dood van Amanda.

Het meisje maakte uit wanhoop een einde aan haar leven, nadat ze drie jaar online was lastiggevallen door de Nederlander. De YouTube-video van bijna 9 minuten werd na haar dood miljoenen keren bekeken en bracht een maatschappelijk debat op gang over cyberpesten en de gevaren voor jongeren op het internet.

C. werd in 2020 uitgeleverd aan Canada. Hij was eerder in Nederland tot bijna elf jaar cel veroordeeld voor digitale stalking, afpersing en andere zedendelicten. Zijn slachtoffers waren vooral meisjes, maar ook homoseksuele mannen. De rechtbank achtte bewezen dat C. het vertrouwen van zijn slachtoffers won en ze vervolgens overhaalde om seksueel getinte foto's te sturen. Met die beelden perste hij ze af.

Meer uit Binnenland

Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciële voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

6 minuten geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

9 minuten geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

5 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

5 uur geleden
Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

11 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

14 uur geleden